Priručnik “Mjerenje i komuniciranje utjecaja volonterskog programa”

27.01.2021 | Zanimljivosti

Riječka Udruga SMART je u suradnji s partnerima izradila e-publikaciju “Mjerenje i komuniciranje utjecaja volonterskog programa”. Glavni cilj ovog priručnika jest pružiti konkretnu podršku mjerenju i komuniciranju utjecaja volonterskog programa ustanova socijalne skrbi. Priručnik mogu koristiti i svi drugi organizatori volontiranja koji žele sustavno pristupiti mjerenju utjecaja svojih volonterskih programa na organizaciju, korisnike, volontere i širu zajednicu. 

U sklopu projekta SoVol šest je zemalja surađivalo na izradi kompleta alata kako bi ustanovama socijalne skrbi pomogle da pokrenu i unaprijede svoje volonterske programe. Ovaj priručnik jedan je od tih alata. 

Zamišljen je kao odgovor na utvrđenu potrebu različitih europskih ustanova socijalne skrbi (ali i drugih organizatora volontiranja), koje u svoj rad uključuju volontere, da provedu procjenu utjecaja volonterskog programa te da rezultate procjene   

komuniciraju u svojim zajednicama kao način na koji se može bolje predstaviti i zastupati vrijednost volonterskog rada te utjecaj ustanove na društveni razvoj.

Razvoj volonterskih programa unutar ustanova socijalne skrbi zahtijeva i znatno ulaganje resursa na početku kao i kontinuirano ulaganje, čime se na ustanove i njihove programe stavlja pritisak jer moraju postići nešto vrijedno za zajednice u kojima djeluju. Strukturirana strategija utjecaja volonterskog programa ustanovi socijalne skrbi olakšava dobivanje jasne slike i mjerljivih pokazatelja u vezi s doprinosom volontera. Sustavna procjena utjecaja omogućuje svakoj ustanovi socijalne skrbi da volonterski program poveže s poboljšanjem ekonomske učinkovitosti ustanove, a time i s postizanjem ciljeva i misije ustanove. Priručnik  mogu koristiti i svi drugi organizatori volontiranja.

Priručnik je izrađen u sklopu projekta Regionalni volonterski centar, 2020., financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

Priručnik je kao e-publikacija dostupan OVDJE.

Izvor: http://www.volonterski-centar-ri.org/o-volonterskom-centru/publikacije/

Pin It on Pinterest

Share This