15 godina ODRAZ-a

29. listopada 2015., u prostoru restorana “Maksimir” i ugodnom društvu 60-ak suradnika, partnera i prijatelja, svečano smo obilježili 15 godina djelovanja ODRAZ-a i zalaganja za održivi razvoj. Bilo je i radno – govorili smo o novim Globalnim ciljevima održivog razvoja. Podsjetili smo se i na put koji je ODRAZ prevalio u proteklih 15 godina te završili druženjem uz zakusku i glazbu.

Prije pet godina na istom mjestu obilježili smo i ODRAZ-ovu desetgodišnjicu. Kao da je bilo jučer, vrijeme leti! ODRAZ je danas teenager. Ne onaj nepredvidivi, problematični, teenager nesiguran u sebe i druge. ODRAZ je učio i razvijao se, siguran je u sebe i svoj put i jači je no ikad!

I ovoga nas je puta kroz proslavu vodila Zlata Műck, uz glazbenu pratnju Maje Vučić trija – Nikole Šanteka i Filipa Pavića.

O novim globalnim ciljevima održivog razvoja
Na početku, ipak smo malo radili, promišljali i predlagali. U listopadu 2015. godine, na sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda u New Yorku, usvojeni su novi Globalni ciljevi održivog razvoja, ukupno njih 17.

Pregled tih ciljeva dobili su svi sudionici. Zadatak je bio, između 17 ciljeva, u grupama raspraviti i odabrati tri za koje se svi slažu da su najvažniji i najrelevantniji za Hrvatsku te upisati u priloženi A3 obrazac. Na isti su način, naši uzvanici trebali raspraviti i odabrati tri cilja u kojima prepoznaju djelovanje ODRAZ-a. I konačno, pojedinačno, odabrati “svoj cilj” ili “svoje ciljeve” (do 3) u kojima prepoznaju sebe, svoj rad i zalaganje.

Za naše sudionike, tri najvažnija cilja održivog razvoja za Hrvatsku su:

  • Dostojanstven rad i gospodarski rast
  • Kvalitetno obrazovanje
  • Održivi gradovi i održive zajednice

Rad ODRAZ-a se prepoznaje u djelovanju na području ispunjavanja ciljeva partnerstva za ciljeve, održivih gradova i održive zajednice te kvalitetnog obrazovanja.

ODRAZ-ov ODRAZ
Nakon što smo prokomentirali rezultate radionice, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić provela nas je kroz prezentaciju ODRAZ-ovih 15 godina te podsjetila na put koji je ODRAZ prošao – svladane izazove, uspjehe i postignuća, na tim koji je sve to ostvario, na suradnike, partnere i mreže. A kako je ODRAZ počeo, koje je sve projekte i aktivnosti provodio tijekom ovih 15 godina i tko nam je pružao stručnu i financijsku podršku, može se pogledati online na sljedećoj poveznici => https://prezi.com/kqrj1u3iwd0w/15-godina-odraz-a/

Svi sudionici dobili su poklon paket s našim novim letkom, rokovnikom, čokoladicama s našim logom i ODRAZ-ov priručnik “Kako do boljih javnih politika? Doprinos civilnog sektora”.

Još jednom, hvala svima na dolasku te doprinosu u promišljanju ciljeva održivog razvoja i njihove važnosti za Hrvatsku, za ODRAZ i za svakoga od nas!

* Fotogaleriju s događanja možete pogledati ovdje.

Pin It on Pinterest