Održan treći blok edukacije STEM Akademije u Šibeniku

14.02.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta STEM za održivu budućnost održan je treći blok edukacije STEM Akademije u Šibeniku 10. i 11. veljače 2022. godine. Sudjelovalo je 20 predstavnika partnera na projektu, a cilj edukacije je bio ojačati kapacitete predstavnika OCD-a te akademske zajednice za popularizaciju STEM-a.

STEM Akademija provodi se u sklopu projekta “STEM za održivu budućnost”. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku.

Prvi dan smo započeli s temom kritičkog promišljanja budućnosti uz pomoć metode strateškog predviđanja koju je predstavila Branka Tokić iz ODRAZ-a. Izlaganje je bilo uvod u rad u grupama. Sudionici su imali priliku odabrati teme podučavanja, STEM-a i inovacija te utjecaja na zajednicu i mlade, a potom odrediti trendove te njihovu relevantnost i razinu osviještenosti o njima vezano za odabranu temu.

Uslijedilo je učenje iz primjera dobre prakse i posjet tvrđavi sv. Mihovila na kojoj je predstavljen inovativni pristup digitalnim sadržajima na tvrđavama i 3D video mapping tehnika projiciranja u cisterni iz 15. stoljeća.

Drugi dan je naglasak bio na novim metodama podučavanja, odnosno istraživački usmjerenoj nastavi i STEM-u što nam je približio Frane Urem s Veleučilišta u Šibeniku. Sudionici su upoznati da se istraživanjem i procesom snažnog učenja stječe snažno znanje, specijalizirano znanje koje služi određenoj svrsi, što je potkrijepljeno primjerom iz STEM projekta ATOMIC koji je trenutno u provedbi na Veleučilištu u Šibeniku.  Nakon toga, Petar Mišura iz Grada Šibenika ispričao nam je o projektu integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika. Dosad je izgrađen i opremljen logistički centar Poljana, a slijedi izrada aplikacije koja će unaprijediti i olakšati korištenje usluga javnog prijevoza, opremanje autobusnih stajališta, nabava autobusa te izrada studije organizacije i integracije javnog prijevoza na području Grada Šibenika.

Više o projektu pogledajte OVDJE.

Više o prvom bloku edukacije pogledajte OVDJE, a o drugom OVDJE.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

   

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This