Održan drugi blok edukacije STEM Akademije u Čakovcu

15.11.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta STEM za održivu budućnost održan je drugi blok edukacije STEM Akademije u Čakovcu 11. i 12. studenoga 2021. godine. Sudjelovalo je 16 predstavnika partnera na projektu, a cilj edukacije bio je ojačati kapacitete predstavnika OCD-a te akademske zajednice za popularizaciju STEM-a. 

STEM Akademija provodi se u sklopu projekta “STEM za održivu budućnost”. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku.

Prvi dan smo započeli radionicom s temom klimatskih promjena i rješenja za održivu budućnost koju je predstavila Magdalena Makar iz ODRAZ-a. Izlaganje je bio uvod u grupni rad u sklopu kojeg su sudionici imali prilike, uz pomoć EN-ROADS Climate Simulatora, razraditi scenarije djelovanja u području klime ovisno o tome jesu li zastupali borce za klimatsku pravdu, čistu tehnologiju ili opskrbu konvencionalnom energijom.

U drugom dijelu radionice Branka Tokić iz ODRAZ-a održala je izlaganje o sistemskom razmišljanju i teoriji koja se nalazi iza toga, posebno se fokusirajući na razmišljanje nakon čega je uslijedila kratka vježba s promišljanjem prenamjene Zagrepčanke u Heinzlovoj. Radionica je završila izlaganjem prof. Vesne Alić Kostešić koja je predstavila aktivnosti Tehničkog veleučilišta u STEM području prezentacijom o minijaturnim robotima.

Drugi dan se program naše STEM Akademije nastavio posjetom primjerima dobre prakse u Čakovcu. Obišli smo Tehnološko-inovacijski centar Međimurje koji od 2010. u Centru znanja Međimurske županije grade razvojni ekosustav – zajednicu proaktivnih pojedinaca, poduzeća, udruga i institucija. Pomažu u realizaciji tehnološki naprednih poslovnih ideja kroz inkubacijske i savjetodavne usluge te rade na izgradnji ljudskih potencijala u STE(A)M području kroz programe edukacije. Iz Udruge Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub prezentirali su aktivnosti usmjerene na popularizaciju STEM-a putem STEM Centra organizacijom tečajeva u području robotike, programiranja, web tehnologije, web programiranja i 3D modeliranja.

Uslijedio je posjet ACT Grupi koja jača ekosustav impact ekonomije i Socijalnoj zadruzi Humana Nova koja zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem tekstila, njegovom ponovnom uporabom i reciklažom te lokalnim suradnjama aktivno doprinosi smanjenju siromaštva i održivom razvoju lokalne zajednice.

Na kraju smo navratili u Međimurski štacun, trgovinu s lokalnim međimurskim proizvodima Poljoprivredne zadruge Najbolje lokalno.

Više o projektu pogledajte OVDJE.

Više o prvom bloku edukacije pogledajte OVDJE.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

   

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This