U sklopu STEM Akademije posjetili smo Nanobit i prvu kuću robota u Hrvatskoj!

27.09.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta “STEM za održivu budućnost” 23. i 24. rujna 2021. održan je prvi blok edukacije STEM Akademije, kojom želimo ojačati kapacitete predstavnika organizacija civilnog društava te nastavnog i nenastavnog osoblja partnerskih obrazovnih institucija i time dobiti novi krug osposobljenih dionika za popularizaciju STEM-a.

STEM Akademija provodi se u sklopu projekta “STEM za održivu budućnost”. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Projekt provodimo u suradnji s Udrugom Radiona, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i Veleučilištem u Šibeniku.

Provedbu STEM akademije započeli smo posjetom primjerima dobre prakse – inspirativnom i zanimljivom prostoru gaming tvrtke Nanobit najveće hrvatske tvrtke specijalizirane za razvoj mobilnih aplikacija i igara te Regionalnom centru izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA.

Dominik i Marko iz Nanobita upoznali su nas s procesom izrade jedne igre – od ideje, razvijanja koncepta, produkcije do testiranja i lansiranja proizvoda. Imali smo prilike i prošetati prostorom Nanobita čije je uređenje inspirirano kultnim igrama poput Pac-Mana i Super Maria. Nanobit zapošljava 150 ljudi različitih profila – od artista, developera, programera, marketinških stručnjaka do analitičara.

Nakon Nanobita, posjetili smo Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA. Riječ je o referentnom centru za istraživanja, razvoj i implementaciju robotskih sustava na području Republike Hrvatske. Centar CRTA je otvoren na Fakultet strojarstva i brodogradnje te je namijenjen znanstveno-istraživačkom radu i studentima. Centar integrira Laboratorij za računalnu inteligenciju, Laboratorij za autonomne sustave i Laboratorij za medicinsku robotiku.

U sklopu drugog dana edukacije, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić održala je prezentacije o načelima održivog razvoja, Globalnim ciljevima održivog razvoja, socijalnom kapitalu i dobrom upravljanju.

Galerija slika s edukacije dostupna je OVDJE

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

   

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This