Dijalogom o mobilnosti i participativnim planiranjem prostora oblikuju se gradovi budućnosti

26.07.2023 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Šibeniku je održan okrugli stol naziva „Dijalog o održivoj mobilnosti i participativnom planiranju prostora 21. srpnja 2023. na tvrđavi sv. Ivana. Okrugli stol organizirao je ODRAZ u suradnji s Udrugom Zvonimir u sklopu projekta SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost, a okupio je oko 50 sudionika uživo i još nekoliko putem platforme Zoom.

Uz predstavljanje projekta SUSTINEO i istraživanja provedenog u sklopu projekta, predstavljena su i rješenja za unaprjeđenje javnih prostora kreirana u interdisciplinarnim timovima tijekom ODRAZ-ove ljetne škole koja je prethodila okruglom stolu.

Sve prisutne na početku je pozdravila Magdalena Makar iz ODRAZ-a. Riječ je prepustila Vesni Puači iz kninske udruge Zvonimir koja je sudionicima ukratko predstavila projekt SUSTINEO.

Uz ciljeve i aktivnosti na projektu, istaknula je i da će se završna konferencija projekta održati u listopadu 2023. godine.

Jedna od aktivnosti projekta bilo ispitivanje javnog mnijenja i društvenih stavova, između ostaloga, putem šest fokusnih grupa u pet hrvatskih regija radi ispitivanja potreba i uključenosti lokalnih dionika u osmišljavanje, odlučivanje i provođenje politika održivog razvoja. Istraživanje na temu održive mobilnosti u hrvatskim gradovima s posebnim osvrtom na trenutno stanje, potrebe i upravljačke izazove proveo je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom doc. dr. sc. Maria Munte.

Rezultate istraživanja te smjernice daljnjeg djelovanja predstavio je Goran Lampelj iz ODRAZ-a. Potom se u moderiranoj raspravi zajedno s Janom Vukić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Markom Slavuljem i Matijom Sikirićem sa Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Petrom Grgasović iz REGEA-e osvrnuo na pojedine aspekte održive mobilnosti u Hrvatskoj.

U nastavku su predstavnicima Grada Šibenika, Veleučilišta u Šibeniku i Gradskog parkinga te ostalim sudionicima prezentirani prijedlozi prometno-prostornih rješenja koja mogu učiniti ugodnijim mjestom za život i održivom turističkom destinacijom razvijena u pet interdisciplinarnih timova tijekom ODRAZ-ove ljetne škole.

Rješenja pridonose klimatskoj otpornosti Šibenika uslijed sve češćih toplinskih valova, klimatskoj neutralnosti smanjenjem emisija i održivom ponašanju u mobilnosti uz aktivnu mobilnosti i jačanje javnog prijevoza. Uslijed suradnje timova, rješenja su komplementarna. Uočene poveznice tiču se ozelenjivanja javnog prostora i vraćanja prostora zauzetog automobilima ljudima, prvenstveno stanovnicima Šibenika uz alternativna rješenja.

Usto, prostorni obuhvat grupa nadovezivao se jedan na drugi, a teme se prožimaju od promicanja održive mobilnosti među mladima na području grada s osvrtom na ulicu Stjepana Radića u jednom segmentu, a prostornim intervencijama za klimatsku neutralnost u istoj ulici na drugome segmentu. Nastavno na Ulicu Stjepana Radića predložena je revitalizacija Kamenarske ulice i rješenja za šibenski multimodalni terminal, a kao prostor susreta i življenja promatrana je šibenska obala.

Osvrt na radove sudionika ljetne škole izložio je pročelnik tajništva Grada Šibenika Ante Galić. Pohvalio je pojedina rješenja i istaknuo mogućnost njihove implementacije.

Mladi stručnjaci su pokazali kako se dijalogom o mobilnosti i participativnim planiranjem oblikuju gradovi budućnosti, gradovi koji su po mjeri svojih stanovnika, ugodni za život i otporni na klimatske promjene. Idejna rješenja na kojima su mladi radili tijekom ljetne škole mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Više o ODRAZ-ovoj ljetnoj školi „Planiranje gradova budućnosti“ pogledajte OVDJE.

 

Okrugli stol u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta “SUSTINEO”. Više informacija o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/sustineo-suradnjom-sudjelovanjem-istrazivanjem-i-edukacijom-za-odrzivost/

 

Pin It on Pinterest

Share This