Zagrebački studenti predložili kvalitetnija rješenja javnih prostora grada

U ZgForumu je 9. prosinca 2019. održano javno predstavljanje ideja revitalizacije i planiranja javnih prostora na području Zagreba. Prijedlozi rješenja rezultat su interdisciplinarne radionice za studente o planiranju održive mobilnosti u gradovima, koja je provedena u sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama”. Na predstavljanju se okupilo gotovo 60-ak sudionika. Osim studenata, na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici medija, gradskih ureda, mjesnih odbora i građanskih inicijativa, profesori s fakulteta, predstavnici udruga i dr.

Vizije javnih prostora osmišljene su tijekom proteklih mjesec i pol dana u sklopu dvije dvodnevne interdisciplinarne radionice na kojima je sudjelovalo 26 studenata s Fakulteta prometnih znanosti, Građevinskog fakulteta, Geografskog odjela PMF-a (smjer prostorno planiranje), Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta, a pridružili su im se po jedan student s Medicinskog fakulteta odnosno ZŠEM-a.

Na spomenutim radionicama studenti su imali prilike raditi u interdisciplinarnim timovima, pod vodstvom mentora. Upravo ta interdisciplinarnost timova, sagledavanja teme iz različitih struka i aspekata, dovela je do fantastičnih zaključaka, ustanovila je jedna od mentorica prof.dr.sc. Jana Vukić, s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta. Nastavila je: “kao netko tko već godinama radi na interdisciplinarni način sa studentima društveno-humanističkog područja (Filozofski fakultet), ali i studentima tehničkog područja (Arhitektonski fakultet) mogu reći da su ovakve radionice ne samo dobrodošle, nego su doista nužne u obrazovanju mladih stručnjaka. Njihova vrijednost nije samo u produktu kakav smo vidjeli na predstavljanju (prezentaciji rješenja jednog problema, u ovom slučaju prvenstveno prometnog), nego u dijalogu koji se vodi između mladih stručnjaka dok traže rješenje, njihovoj razmjeni mišljenja, argumentiranju vlastitih stajališta i znanja struke te otvaranju prema novim znanjima iz drugih struka.”

Teme kojima su se studenti bavili je širenje pješačke zone u Donjem gradu, reorganizacija Trešnjevačkog placa, stanica Črnomerec kao “vrata” Zagreba, razvoj poslovne zone oko Radničke ulice te magistrala oko stare trase Samoborčeka. Pedloženim rješenjima ovih pet javnih prostora željelo se utvrditi trenutno stanje, ali i osmisliti njihov razvoj kako bi se unaprijedila kvaliteta života i sigurnost u prometu te razvili javni prostori po mjeri čovjeka. Neka od predloženih rješenja studenata predviđaju samo “meke” mjere za preraspodjelu prostora, dok projekt Samoborček predviđa izgradnju kompletne infrastrukture za pješačenje i bicikliranje na sada travnatoj površini uz potok.

Ideja cijelog projekta ‘održive sigurnosti nemotoriziranog prometa’ koji ODRAZ provodi sa Sindikatom biciklista i Fakultetom prometnih znanosti uz financijsku podršku Švicarsko-hrvatskog programa suradnje je da se u svim županijskim središtima u Hrvatskoj razviju ideje kako bi pješaci i biciklisti mogli sigurnije sudjelovati u prometu.

Općeniti zaključak je kako se kvaliteta života neminovno povećava, a uz nju i ekonomska vrijednost prostora, smanjenjem stupnja motorizacije prometa i sve većim uključivanjem održivih oblika prijevoza, poput pješačenja, bicikliranja i javnog prijevoza.

“Nadamo se kako će se naše ideje prepoznati i početi usvajati, ne samo na naše zadovoljstvo nego na zadovoljstvo svih građana i građanki te posjetitelja Zagreba.” izjavio je student medicine Janko Večerina.

Prof. Vukić još jednom je zaključila: “Postoji još nešto iznimno važno što smo mogli vidjeti  na ovom predstavljanju, a to je svijest o drugome, o javnom dobru, o zajednici te svijest o važnosti prirode u urbanom kontekstu. Mislim da kao društvo možemo učiti od ovih mladih ljudi!”.

Prezentacije:

  1. Koridor / magistrala Samoborček – od stare željezničke pruge do realizacije biciklističke magistrale / Studenti: Studenti Marko Faber, Borna Bogović, Josip Bilić
  2. Unaprjeđenje održivog prometnog sustava – primjer Radničke / Studenti: Anđela Balić (FF – odsjek sociologije), Antea Kalinić (FF – odsjek sociologije), Mateo Uravić, Jan Jurak, Domagoj Marić –
  3. Preobrazba javnog prostora na primjeru GČ Trešnjevka sjever / Studenti: Simona Herceg (GF), Luka Holjevac (Fakultet prometnih znanosti), Magdalena Nekić (FF – odsjek sociologije), Petra Šantek (Građevinski fakultet), Leo Tomičić (Geografski odjel PMF-a)
  4. Črnomerec kao “vrata” Zagreba / Studenti: Barbara Belinić, Sebastian Bogi, Kruno Jagić, Natalija Krošnjak, Magdalena Makar, Anita Pavelić, Ema Štih
  5. Pješačka zona Grada Zagreba / Studenti: Božić Luka (Fakultet prometnih znanosti), Ivić Krešimir (Geografski odjel PMF-a), Jelić Ivan (Građevinski fakultet), Majstorić Ivan (Geografski odjel PMF-a), Večerina Janko (Medicinski fakultet), Vukšić Krešimir (ZŠEM)

Pin It on Pinterest

Share This