Znanjem do održivog lokalnog razvoja 2014.-2015.

Svrha edukacije je povećati kapacitet za lokalni održivi razvoj u nekoliko gradova i općina okupljenih u LAG-u Una te gradova Knina i Drniša i okolnih općina, koji se nalaze na području posebne državne skrbi.

Putem stjecanja novih znanja i vještina različitih dionika, naročito zaposlenika lokalne samouprave, želimo povećati lokalne kapacitete za planiranje i provođenje održivog razvoja.

Tijekom edukacije polaznici će imati mogućnost procjene i promišljanja prevladavajućih modela društvene promjene i razvoja, a ujedno će imati priliku unaprijediti kapacitete za rad u stvarnom okruženju te pridonijeti promjenama za širu društvenu korist.

   

   

  Ciljne skupine:

  • zaposlenici uključenih gradova i općina na području LAG-a Una te gradova Knina i Drniša i okolnih općina
  • vijećnici
  • ostale institucije, udruge i dr.
  • predstavnici poslovnog sektora.

  Ciljne skupine su odabrane jer  se održivi razvoj i željeno poboljšanje kvalitete života u lokalnim zajednicama može postići samo suradnjom predstavnika različitih sektora i vlasti.

  Očekivani rezultati

  • 10 dana edukacije (5 blokova po 2 dana) te praktični rad između blokova
  • 25-30 pažljivo odabranih sudionika steklo nova znanja i vještine (npr. o održivom razvoju, društvenom kapitalu, javnom dogovaranju i sudjelovanju javnosti u odlučivanju, međusektorskom razvojnom partnerstvu za održivi razvoj, planiranju održivog razvoja temeljem procjene potreba, provedbi održivog razvoja putem partnerskih projekata i dr.)
  • minimalno dva pripremljena partnerska projekta, temeljena na stvarnim potrebama
  • cca 80 sati tehničke pomoći u pripremi procjene potreba i osmišljavanju projekata
  • stečena iskustva učenjem iz primjera dobre prakse.

  Metode i načini rada

  Specifičnost treninga
  Trening program će se provoditi kroz nekoliko mjeseci i kombinacija je teorijskog i praktičnog dijela. Sastoji se od 5 dvodnevnih trening blokova. Između trening blokova, sudionici su obvezni stečena znanja i vještine primijeniti u praksi (npr. procjena potreba u zajednici, osmišljavanje projekata).

  Metode rada i učenja
  Glavni fokus edukacije je stjecanje novih znanja i vještina te promjena stavova i ponašanja. Pored uvodnih predavanja, rad će se odvijati u manjim grupama, na interaktivan način kroz prikaz teorije te praktičan rad na konkretnim projektnim idejama, igre uloga i sl.

  Nakon završetka treninga polaznici ostaju u Mreži za lokalni razvoj koju facilitira ODRAZ, u sklopu koje će dobivati informacije o daljnjim treninzima, natječajima, publikacijama i dr..

  Nositelj projekta: ODRAZ – Održivi razvoj zajednice
  Partneri: LAG Una; Udruga ZvoniMir, Knin
  Trajanje projekta: 18 mjeseci (veljača 2014. – srpanj 2015.)
  Projekt financira: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

  Letak projekta

   

  Pin It on Pinterest

  Share This