Objavljen Izvještaj o održivom razvoju za 2021.

21.12.2021 | Globalni ciljevi održivog razvoja, Zanimljivosti

UN-ova inicijativa Mreža rješenja za održivi razvoj i Institut za europsku politiku zaštite okoliša objavili su treće izdanje Izvještaja o održivom razvoju Europe 2021., neovisnog kvantitativnog izvješća o napretku Europske unije (EU), njezinih država članica i drugih europskih zemalja prema ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (COR).

Novi izvještaj kojeg su pripremili Mreža rješenja za održivi razvoj (The Sustainable Development Solutions Network (SDSN)) i Institut za europsku politiku zaštite okoliša (Institute for European Environmental Policy (IEEP)) nadovezuje se na recenziranu i statistički revidiranu metodologiju te uključuje profile zemalja EU.

Izvještaj je objavljen 14. prosinca 2021., u trenutku kada broj slučajeva COVID-19 ponovno raste u Europi, a pojava novih varijanti čini zdravstvenu situaciju i gospodarski oporavak neizvjesnim. Zaustavljanje pandemije COVID-19 preduvjet je za obnavljanje i ubrzanje napretka Ciljeva održivog razvoja u Europi i globalno. Kao što je naglašeno u okviru Cilja br.17 Partnerstvo za ciljeve, Europa bi trebala nastaviti raditi s Ujedinjenim narodima, G20, G7 i drugim ključnim partnerima kako bi posvuda ubrzala uvođenje cjepiva, mobilizirala financijska sredstva i riješila nedostatak fiskalnog prostora za financiranje hitnih situacija i planova oporavka u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Pandemija COVID-19 – zastoj za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja, ali COR treba ostati smjernica u Europskoj uniji i na međunarodnoj razini

Po prvi put od usvajanja COR-a 2015., prosječna ocjena indeksa SDG-a u EU-u nije porasla u 2020. – zapravo je u prosjeku blago pala uglavnom zbog negativnog utjecaja na očekivani životni vijek, siromaštvo i nezaposlenost. Unatoč pozivima na smanjenje COR ambicija i unatoč geopolitičkoj napetosti, Ciljevi održivog razvoja ostaju jedini integrirani okvir za gospodarski, društveni i okolišni razvoj koji su usvojile sve države članice UN-a.

Europa se suočava sa svojim najvećim izazovima COR-a u područjima održive prehrane i poljoprivrede, klime i biološke raznolikosti, u jačanju životnog standarda u svim zemljama i regijama. Potrebno je ubrzati napredak u postizanju mnogih Ciljeva. Finska je na vrhu Indeksa COR-a za 2021. za europske zemlje (i diljem svijeta) budući da je manje pogođena pandemijom COVID-19 od većine drugih zemalja EU-a. Slijede je dvije zemlje također iz sjeverne Europe – Švedska i Danska.

EU bi trebao nastaviti s vodećom ulogom u provedbi Ciljeva na unutarnjem i međunarodnom planu uoči Summita o Ciljevima planirane za rujan 2023. Koordinirani napori za učinkovitu provedbu planova oporavka EU-a i ambiciozne politike i financijskih instrumenata usvojenih 2020. i 2021., uključujući Instrument za oporavak i otpornost, mogu pružiti snažnu potporu Desetljeću djelovanja UN-a za COR.

Indeks COR-a za 2021. mjeri uspjeh u postizanju COR-a među 34 europske države. Finska koja je prva na listi ima 80.8 bodova, dok se Hrvatska nalazi na 24. mjestu s 68.0 bodova.

Profil Hrvatske je dostupan na: https://eu-dashboards.sdgindex.org/profiles/croatia

Izvještaj je dostupan OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This