Uspješno održan Susret učenika srednjih škola u sklopu projekta Razmišljajmo održivo

15.04.2021 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

13. i 14. travnja 2021. ODRAZ je u suradnji sa srednjim školama i udrugama organizirao Susret učenika u sklopu projekta Razmišljajmo održivo. Cilj Susreta je bio upoznati učenike s Globalnim ciljevima održivog razvoja kako bi kroz grupni rad sastavili Povelju s preporukama za održivi lokalni razvoj.

Na Susretu je sudjelovalo 25 učenika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, I. gimnazija iz Osijeka, Privatna Umjetnička Gimnazija iz Zagreba i Prva riječka hrvatska gimnazija. Događaj je organizirala i vodila Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba.

Tijekom prvog dana, nakon uvodnog dijela u kojem je Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a predstavila projekt i održala prezentaciju Održivi razvoj i Globalni ciljevi održivog razvoja, učenici su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse: Tanja Popović Filipović je predstavila Centar za edukaciju i informiranje potrošača s temom Održivo vođenje kućanstva, Irena Borovina je opisala kako je nastala Udruga Vestigium, Sandra Grozdanov je učenicima približila aktivnosti Udruga Centar za kulturu dijaloga, a imali smo priliku i pogledati čime se bavi Udruga Argonauta.

Uz vodstvo svojih profesora te savjete članova udruga (Udruga SMART, DKolektiv – Volonterski centar Osijek i Udruga Mi), učenici su tijekom dva dana radili na uočenim problemima i mogućim rješenjima u pet tema:

  • a) Svatko ima dovoljno novca za život,
  • b) Svi se osjećaju dobro i zdravo,
  • c) Svim ljudima se pružaju prilike za učenje i rad,
  • d) Okoliš je zaštićen, te
  • e) Naš način života je održiv.

Uspješno su izradili Povelju o održivom razvoju koja će biti dostavljena relevantnim donositeljima odluka na lokalnoj razini.

Zahvaljujemo učenicima na suradnji, kreativnosti i profesionalnosti koje su uložili u svoj rad.

Više o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/razmisljajmo-odrzivo-ucimo-mlade-za-odrzivi-razvoj-zajednice/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This