Sudjelovali smo na završnoj konferenciji CIVITAS-ovog projekta Fast Track

18.05.2023 | Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Završna konferencija CIVITAS projekta Fast Track održana je u Budimpešti 16. – 17. svibnja 2023. Predstavnici ODRAZ-a, Tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, sudjelovali su na konferenciji predstavivši Mrežu kratkim pitchem u sklopu sekcije Marketplace – Connect to the wider network pred 80-ak sudionika konferencije. Potom su zainteresirani mogli saznati više o budućim aktivnostima i planovima Mreže te mogućnostima za surdanju.

Na konferenciji su se okupili partneri projekta Fast Track i ostali europski dionici koji se bave održivom mobilnošću kako bi razmijenili znanja i iskustva stečena tijekom ovoga projekta. Tijekom nekoliko panel rasprava, paralelnih radionica, predavanja i sekcije predstavljanja mreža, projekata i programa, naglasak je bio na ubrzanju promjena u mobilnosti i inovacijama koje vode prema bržem ostvarivanju europskih klimatskih ciljeva. Riječ je bila i o uvjetima pod kojima lokalna uprava može postati agilnija u suradnji s ključnim dionicima, uspostavi novih oblika partnerstava i pronalasku adekvatnih sredstava za testiranje željenih mjera.

Ovo je bila prilika i za predstavljanje projekata u kojima ODRAZ sudjeluje kao nositelj ili partner, a to su Climasum, SMCNetZero i SPINE. Projekti promiču ili unaprjeđuju održivu mobilnost, planove održive mobilnosti i javni prijevoz na području naše Mreže.

Drugi dan konferencije organizirani su studijski posjeti primjerima dobre prakse u mobilnosti gdje su sudionici imali priliku vidjeti kako Budimpešta povezuje javni prijevoz na pametan i inovativan način s drugim (mikro) oblicima prijevoza i urbanim planiranjem. Na taj način ubrzava se odgovor Budimpešte na trenutne klimatske izazove i postizanje ambicioznih europskih ciljeva.

Pobliže je prikazan sustav javnih bicikala MOL Bubi, logistička rješenja u budimpeštanskoj luci, multimodalni hub i kontrolni centar metro linije M4 bez vozača.

Usput smo slušali o primjeni bottom-up pristupa i integralnom urbanom planiranju u gradskoj četvrti Bartok. Tamo već nekoliko godina građani uspješno surađuju s upravom četvrti, a u dijalog su uključeni svi dionici, od udruga i građana do uslužnih obrta i poduzetnika. Osim toga, promjene u prostoru u četvrti izravna su posljedica prometnih rješenja, stoga su nas govornici upoznali s razvojem četvrti nakon izgradnje mosta Slobode i uvođenja tramvajske linije te istraživanjima koja trenutno provode o kulturnim ustanovama i ponudi u četvrti što se također mijenja novim prometnicama.

Nakon toga smo promotrili  multimodalni hub u Budimpešti koji povezuje tramvajske linije, buseve i metro sa sustavom javnih bicikala te se upoznali s planovima uvođenja električnih punionica na području grada.

 Više o konferenciji pogledajte OVDJE.

Više o projektu Fast Track pronađite OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This