Prijavite se na CIVINET-ov webinar “Izazovi proširenja pješačkih zona u gradovima”!

08.02.2022 | Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Sudjelujte na prvom ovogodišnjem CIVINET-ovom tematskom webinaru koji ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) organizira
25. veljače 2022. od 11 do 13 sati. Ovoj uvijek aktualnoj temi proširenja pješačkih zona želimo pristupiti na drugačiji način – uz prednosti, analizirat će se i izazovi koji prate taj proces. Rok za prijavu: 23. veljače 2022.

Javni prostor je u većini gradova još uvijek podređen neodrživom vidu mobilnosti – motornom prometu i pretvaranju ulica u monotone asfaltne površine. Nedostatak prostora uz davanje prednosti automobilima suzio je životni prostor pješaka i biciklista. Izostaje zelenilo, a osobe smanjene pokretljivosti se ne mogu samostalno kretati.

Već preuski nogostupi/trotoari dodatno su zakrčeni nepropisno parkiranim vozilima, kantama za otpad i terasama ugostiteljskih objekata, stupovima javne rasvjete… To je prizor poznat iz većine gradova, pogotovo njihovih središta. Poznato je i moguće rješenje – pješačke zone, koje su u mnogim gradovima doprinijele kvalitetnijem životu građana, ali i ekonomskom prosperitetu i ozelenjavanju.

Neka od pitanja kojim ćemo se baviti tijekom webinara:

  • Je li za uspješan projekt proširenja pješačkih zona dovoljno samo postaviti prometne znakove o prenamjeni prostora?
  • Što sve i koga je potrebno uključiti u proces donošenja odluke? Kako informirati i uključiti javnost?
  • Kako riješiti dostavu?
  • Koje su metode humaniziranja takvog prostora bez skupih rekonstrukcija?
  • Kako spriječiti prometni kaos na ostatku cestovne mreže?

O tim i drugim pitanjima govorit će Mario Ćosić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a od predstavnika Ljubljane, Zagreba i Kruševca čut ćemo njihova iskustva u planiranju i uvođenju pješačkih zona. Sudionici će na kraju webinara imati priliku postaviti pitanja i razgovarati o ovoj temi.

Tematska izlaganja:

  • Planiranje zelenih oaza grada Zagreba / Hrvoje Pilko, Grad Zagreb (Hrvatska)
  • Proširenje pješačke zone u gradu Sisku / Mario Ćosić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za tehniku gradskog prometa (Hrvatska)
  • Kako je proširenje pješačke zone u središtu Ljubljane utjecalo na kvalitetu života građana? / Vita Kontić Bezjak Grad Ljubljana (Slovenija)
  • Izazovi u transformaciji centra grada / Jelena Brković, Grad Kruševac (Srbija)

PRIJAVA
Sudjelovanje na webinaru prijavite do 23. veljače na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/6KkizZSBQ3Ux3iUs5

Dan prije webinara, svim prijavljenim sudionicima bit će poslana poveznica na Zoom.

Webinar je namijenjen članovima mreže CIVINET, prometnim  stručnjacima, predstavnicima gradova, lokalne i regionalne samouprave  i akademskog sektora, predstavnicima prometnih poduzeća, studentima,  organizacijama civilnoga društva te ostalim zainteresiranim  dionicima.

O predavačima

Mario Ćosić docent je pri Zavodu za gradski promet voditelj je Katedre za tehniku gradskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu prometnih znanosti izvodi nastavu na preddiplomskom i diplomskom studiju. Osim izvođenja nastave radi i na brojnim znanstveno-istraživačkim projektima te poslovima prometnog planiranja i projektiranja u prometu.

Vita Kontić Bezjak je 2009. godine počela raditi za javnu upravu Grada Ljubljane kao savjetnica za komunikaciju i voditeljica web stranice projekta CIVITAS Elan u Ljubljani, koji je bio usmjeren na razvoj i promociju održive mobilnosti u gradovima. Godine 2012. pridružila se Kabinetu gradonačelnika i preuzela poslove u području odnosa s javnošću, uključivanja građana, organizacije događaja, društvenih medija, izvještavanja i pisanja vijesti, promocije i podizanja svijesti. Njezino znanje i iskustvo stečeno u okviru projekta CIVITAS Elan donijelo joj je priliku da se „specijalizira za promociju održive mobilnosti”. Članica je organizacijskog tima Ljubljana Velo City 2022 te voditeljica Komunikacijskog odbora, članica Programskog odbora i izvršna tajnica predsjednika Izvršnog i Upravnog odbora, dogradonačelnika Janez Koželja.

Hrvoje Pilko voditelj je odjela za planiranje i pripremu razvojnih prometnih projekata. Grad Zagreb, bavi se projektima od važnosti za Grad ispred Sektora za promet i Sektora za ceste te drugih Gradskih ureda u smislu koordinacije projekata i planiranih projekata, kao i koordinacije sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te drugih institucija. Poslovi, između ostalog, uključuju sustavno prikupljanje analitičkih podataka i pripremu stručnih podloga za provedbu razvojnih prometno infrastrukturnih i logističkih projekata i programa, izradu planova i analiza unapređenja gradskog prometnog sustava, pripremu i usklađivanje prometnih planova za razvoj gradsko prigradske mobilnosti
Jelena Brković

Jelena Brković, diplomirana inženjerka prometa, u Gradskoj upravi Grada Kruševca zadužena je za poslove reguliranja prometa. U okviru Savjeta za sigurnost prometa radi na promoviranju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu. Od 2015. godine radi na poslovima unaprijeđenja održive urbane mobilnosti u gradu Kruševcu. Sudjelovala je u izradi SUMP-a 2017.-2030. grada Kruševca te aktivno sudjeluje u organizaciji Europskog tjedna mobilnosti, kao i u provedbi projekata u području održive urbane mobilnosti. Svakog dana, bez obzira na vremenske uvjete, putuje biciklom na posao.

PRIJAVA
Sudjelovanje na webinaru prijavite do 23. veljače na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/6KkizZSBQ3Ux3iUs5

Dan prije webinara, svim prijavljenim sudionicima bit će poslana poveznica na Zoom.

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Webinar je organizan kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM. Više o projektu CLIMASUM pročitajte OVDJE.

Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

Pin It on Pinterest

Share This