Poziv na webinar “Klima i mobilnost”

29.06.2023 | ODRAZ-ove vijesti

Naglasak drugog ovogodišnjeg webinara je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu mitigacije klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani. Webinar će se održati u utorak 11. srpnja 2023. od 13 do 15 sati. Rok za prijavu: 9. srpnja 2023.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova današnjice. Promet je odgovoran za četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU-u. Njegov negativan utjecaj na zdravlje i urbani okoliš vrlo je jak te narušava kvalitetu života stanovnika.
U momentu kada svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena na svakodnevni život, održiva mobilnost jedna je od ključnih tema održivih politika.

 

Radi uspješne transformacije i povećanja održivosti europskog prometnog sektora gradovi moraju staviti veći naglasak na poticanje mobilnosti bez emisija, promicanje aktivnih i zajedničkih načina prijevoza, reorganizaciju gradske mobilnosti, javni prostor dostupan i poželjan svima te zajedničko kreiranje i transformaciju javnih prostora kojima se stvaraju pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. 

U gradovima živi 75 % građana EU-a. Oni igraju ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do 2050., što je cilj Europskog zelenog plana. Gradovi koji imaju visoku kvalitetu života uzimaju u obzir potrebe građana prilikom planiranja javnih prostora te mogu biti labaratoriji za nova rješenja i prostori koji pružaju mogućnost društvenih inovacija.

U ovom webinaru pričat ćemo o prometu u urbanim sredinama u kontekstu klimatskih promjena, multimodalnosti kao ključnoj komponenti održive mobilnosti te participativnom pristupu planiranja javnog prostora i metodologiji pristupa „placemaking“ koji pomaže osmisliti pozitivne i praktične projekte u zajednici, podupire građane da se čuje njihov glas te razvija maštu za oblikovanje javnog prostora i bolje budućnosti.

Kome je webinar namijenjen?

Webinar je namijenjen polaznicima ljetne škole “Planiranje gradova budućnosti”, zainteresiranim studentima, mladim stručnjacima i budućim liderima urbane mobilnosti, predstavnicima jedinica lokalne samouprave, članovima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE te svim ostalim dionicima kojima je interesantna ova tema.

Tematska izlaganja:

  • Uvod u temu webinara  / Magdalena Makar, ODRAZ
  • Klima i promet u urbanim sredinama / Mladen Maradin, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučiliša u Zagrebu
  • Multimodalnost: Ključna komponenta održive mobilnosti / Matija Sikirić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Participativan pristup planiranju prostora / Jana Vukić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za sociologiju
  • Placemaking / Marta Popiolek, Placemaking Europe 

PRIJAVA NA WEBINAR
Sudjelovanje na webinaru prijavite najkasnije do 9. srpnja  2023. na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/oivATj4Fnce8nkeG8

Dan prije webinara, svim prijavljenim sudionicima bit će poslana poveznica na Zoom.

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

.

.

.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM. Više o projektu CLIMASUM pročitajte OVDJE. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Pin It on Pinterest

Share This