Poziv na dvodnevnu radionicu u Rijeci: Budućnost SUMP-ova u regiji

22.12.2022 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Prijavite se na radionicu koja će se održati 19. i 20. siječnja 2023. u prostoru RiHuba (Ul. Ivana Grohovca 1/a). Fokus radionice bit će na mogućnostima financiranja i zakonodavnom okviru za daljnji razvoj i provedbu planova održive urbane mobilnosti (SUMP-ova) i tome kako jedinice lokalne samouprave mogu realizirati novi ili revidirati postojeći SUMP. Događanje organizira ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) u suradnji s Gradom Rijeka. Rok za prijavu: 10. siječnja 2023. ili do popunjenja mjesta.

Ovo događanje nastavak je dvodnevne radionice o evaluaciji planova održive urbane mobilnosti, održane u listopadu 2022. u Velenju i bavi se izvorima financiranja izrade novih i revizije postojećih SUMP-ova u sljedećem razdoblju (2023. i nadalje) kao i provedbom mjera predviđenih SUMP-ovima.

Tijekom dva dana bit će obuhvaćene sljedeće teme:

  • Zakonodavni okvir – novosti iz EU i regije
  • Izvori financiranja izrade/revizije SUMP-ova
  • Izvori financiranja provedbe mjera predviđenih SUMP-om
  • Metodologija izrade i implementacije SUMP-ova / razlike u metodologiji

Program prvog dana radionice započet će u 11 sati.

Predstavnik Urbanističkog instituta Republike Slovenije dat će osvrt na trenutnu zakonodavnu situaciju i prilike na razini EU-a i Slovenije, dok će predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Grada Beograda predočiti trenutno stanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Zatim slijedi radionica o tome kako gradovi mogu realizirati izradu novog ili pristupiti reviziji postojećeg SUMP-a.

Razlike u metodologiji izrade SUMP-ova u regiji s analizom prednosti i nedostataka pojedinog pristupa obradit će se nakon toga kroz prezentacije i rad u grupama.

Završetak rada planiran je u 16:30.

Drugi dan će otpočeti u 10 sati s nekoliko tematskih izlaganja:

  • Implementacija SUMP-ova u CIVINET gradovima – pozitivne promjene kao posljedica SUMP-a
  • Primjena GIS alata u izradi i provedbi SUMP-ova

Zatim će predstavnici Grada Rijeke za sve sudionike organizirati terenski posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti u gradu. Završetak je planiran u 14 sati, uz zajednički ručak.

Sudjelovanje na radionici je BESPLATNO. Troškove smještaja (jedno noćenje) i prehrane pokriva organizator. Troškove putovanja snose sudionici.

Događanje je namijenjeno predstavnicima javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini, organizacijama civilnog društva te akademskom i privatnom sektoru. Prilika je to za aktivno sudjelovanje, razmjenu znanja među sudionicima i umrežavanje.

PRIJAVA
Požurite s prijavama jer broj sudionika na radionici je ograničen! Prednost kod prijave imaju članovi mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. 

Rok za prijavu je 10. siječnja 2023. ili do popunjenja mjesta. Sudjelovanje prijavite putem online obrasca na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/9w2NGYJxuKCVuPiVA

Detaljan program bit će dostupan uskoro!

Dodatne informacije
Sudionici će biti smješteni u Hotelu Bonavia Plava Laguna (www.plavalaguna.com/hr/hoteli/bonavia) koji se nalazi sedam minuta pješačke udaljenosti od RiHuba.

Radionica je dio aktivnosti projekta CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti, koji stavlja naglasak na koncept SUMP-ova, a čije se projektne aktivnosti provode u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Češkoj i Slovačkoj.

Vidimo se u Rijeci!

.

.

.

#CLIMASUM #ClimateMitigation #UrbanMobility #CIVINETSloHrJIE

Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

 

Pin It on Pinterest

Share This