Podrška gradovima u planiranju održive urbane mobilnosti

31.08.2023 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Pridružite nam se na konferenciji tijekom koje ćemo predstaviti četiri tematska priručnika koja sadrže preporuke za učinkovito planiranje održive urbane mobilnosti u Hrvatskoj, BiH i Češkoj. Konferencija je namijenjena predstavnicima gradova, fakulteta, organizacija civilnog društva i drugim dionicima koji se bave održivom urbanom mobilnošću. Konferencija će se održati u četvrtak 21. rujna 2023. od 11 do 15 sati u prostoru Napretkovog kulturnog centra (Bogovićeva 1, Zagreb). Rok za prijavu: 18. rujna.Događanjem ćemo obilježiti Europski tjedan mobilnosti i Europski tjedan održivog razvoja.

Urbane sredine se suočavaju s nizom izazova. Neki od njih su klimatske promjene, ovisnost prijevoznog sustava o fosilnim gorivima i s time povezani zdravstveni rizici. Porastom udjela urbanog stanovništva, sve je veća potreba za svakodnevnim kretanjem i time za različitim načinima prijevoza. Sve zajedno zahtijeva sveobuhvatan pristup prometnom i prostornom planiranju koje nudi nova rješenja u skladu s potrebama građana te potencijalima i mogućnostima prostora.

 

Planovi održive urbane mobilnosti (eng. Sustainable urban mobility plan, SUMP) važni su strateški dokumenti koji pomažu u osiguravanju održivog razvoja urbanih sredina. Pažljivim odabirom mjera te njihovom implementacijom zadovoljavaju se potrebe stanovnika za mobilnošću te se osigurava bolja kvaliteta života u gradovima, ali i njihovoj okolini.

Uz planiranje i implementaciju mjera, potrebno je kontinuirano komunicirati sa svim relevantnim dionicima, provoditi praćenje utjecaja mjera te vrednovanje s pregledom uspjeha i neuspjeha, što rezultira razmatranjem novih izazova i rješenja.

Projektom CLIMASUM nastojalo se prenijeti dobre prakse planiranja i implementacije održive mobilnosti te poboljšati kapacitete relevantih dionika uključenih u taj proces. Svrha priručnika koji su izrađeni u okviru projekta je davanje preporuka za politike učinkovitog planiranja održive urbane mobilnosti u Hrvatskoj, BiH i Češkoj. Dan je i osvrt na praćenje i vrednovanje procesa, uključivanje građana, koordinaciju dionika iz različitih sektora uključenih u prometno planiranje te tehničke specifikacije koje SUMP čine kvalitetnim i učinkovitim.

Predstavljanje tematskih priručnika

  • Nacionalna podrška izradi planova održive urbane mobilnosti – Praćenje i vrednovanje na primjeru Slovenije i Hrvatske / Aljaž Plevnik, Urbnistički institut Republike Slovenije; Marko Slavulj, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Institucionalna suradnja u procesu planiranja održive urbane mobilnosti / Alena Klímová, Transport Research Centre (Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.) Brno
  • Priručnik za izradu tehničkih specifikacija plana održive urbane mobilnosti / Alena Klímová, Transport Research Centre (Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.) Brno
  • Urbana mobilnost i učešće u donošenju odluka / Igor Uletilović, Centar za životnu sredinu Banja Luka

PRIJAVA NA KONFERENCIJU
Sudjelovanje na konferenciji prijavite najkasnije do ponedjeljka 18. rujna na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/BMqCHRW45ws2H7is8

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Konferencija je organizirana kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM. Više o projektu CLIMASUM pročitajte OVDJE. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

 

Pin It on Pinterest

Share This