Poziv na konferenciju “Osnaživanje starijih osoba i ranjivih skupina za digitalni svijet”

03.05.2023 | ODRAZ-ove vijesti

Povodom Europske godine vještina, partneri na projektu Mreža za razvoj digitalne pismenosti – ODRAZ, Telecentar, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski informatički zbor – organiziraju konferenciju o digitalnoj uključenosti (ili isključenosti) ranjivih skupina koja će se održati u petak 19. svibnja 2023. s početkom u 10.30 u prostoru Algebre, Gradišćanska 24, Zagreb.

Kako informacijske i komunikacijske tehnologije imaju sve važniju ulogu u našem svakodnevnom životu,‘digitalna isključenost’ ranjivih skupina stanovništva pretvara se u potpunu društvenu isključenost.

Pridružite nam se na ovoj konferenciji kako biste čuli o nekim dobrim primjerima iz prakse, preporukama danim u smjernicama za bolju digitalnu pismenost i digitalnu inkluziju te kako bismo zajedno raspravili kako dalje!

Iako je broj ljudi koji koriste digitalne tehnologije i internet u svakodnevnom životu evidentan, relativno visok postotak populacije još je uvijek digitalno neangažiran te bez potrebnih kompetencija.

Europska komisija je proglasila 2023. godinu Europskom godinom vještina. Posjedovanje relevantnih vještina, uključujući digitalnu pismenost, pomaže ljudima da se uspješno nose s promjenama na tržištu rada i da se u potpunosti uključe u društvo i demokratske procese.  Moramo stvoriti okruženje koje podržava cjeloživotno učenje i osnažuje ljude da imaju veću kontrolu nad vlastitim učenjem.

Tijekom Europske godine vještina, razvoj vještina također treba promicati kao alat za podršku socijalnoj uključenosti, što je u fokusu ove konferencije.

Nakon uvodnog predstavljanja projekta Digitalna.hr i Smjernica za razvoj digitalne pismenosti, Robertina Zdjelar s Fakulteta organizacije i informatike prezentirat će istraživanje o spremnosti javnih politika za e-uključivost populacije 54+ na primjeru Varaždinske županije.

Iva Klak Mršić predstavit će ciljane programe koje Knjižnice grada Zagreba provode za osobe treće životne dobi, s naglaskom na edukativne radionice za informacijsku i informatičku pismenost.

Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu partner je na paneuropskom interdisciplinarnom projektu Digi-ID PLUS – Obrazovanje u digitalnim vještinama kao potpora boljem zdravlju i socijalnoj uključenosti odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, koji će ovom prilikom predstaviti Alisa Fabris.

Zatim slijedi panel rasprava “Kako uključiti digitalno isključene” u kojoj sudjeluju predstavnici Varaždinske županije, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Centra UP2DATE – Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja te Udruga invalida rada Zagreba.

PRIJAVA
Sudjelovanje prijavite putem online obrasca do 17. svibnja 2023. na sljedećoj poveznici: https://www.surveymonkey.com/r/digitalnainkluzija2023

Više informacija i detaljan program konferencija pogledajte OVDJE.

Mreža za razvoj digitalne pismenosti je trogodišnji projekt razvoja mreže partnera iz civilnog, javnog i privatnog sektora čiji je cilj razvoj digitalne pismenosti građana. Tijekom projekta provedeno je ispitivanje potreba te znanstvena istraživanja, temeljem kojih su pripremljene smjernice razvoja u sljedećim područjima: Digitalno građanstvo, Digitalno obrazovanje, rad i nova zanimanja te Digitalni talenti i inovacije.

Članice mreže su uključene u sljedeće radne skupine 1. Digitalno građanstvo; 2. Digitalno obrazovanje, rad i nova zanimanja; 3. Digitalni talenti; 4. Digitalna istraživanja, razvoj i inovacije i 5. Digitalni brending Hrvatske.

Više o projektu možete naći na sljedećem linku: https://digitalnapismenost.com.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Telecentra.

Pin It on Pinterest

Share This