Održana “STEM škola za mlade” u Šibeniku

17.04.2023 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Šibeniku je od 11. do 14. travnja 2023. održana “STEM škola za mlade”. Program škole je uključivao predavanja i praktičnu nastavu o temama kao što su STEM/STEAM, programiranje, robotika, upravljanje dronom, makerspace, design thinking, klimatske promjene i sl. Škola je dio aktivnosti projekta “STEM za održivu budućnost”.

Cilj STEM škole je bio pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanja u interaktivnim radionicama uz pomoć i vodstvo mentora iz ODRAZ-a, udruge Radiona, Veleučilišta u Šibeniku i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. U četverodnevnoj radionici 20 mladih se upoznalo s temama sa svrhom stjecanja novih znanja i praktičnog rada u području robotike, novih tehnologija, programiranja, upravljanja dronom, design thinkinga i sl.

 

Tijekom prvog dana škole, ODRAZ je sudionicima održao dva predavanja. Elizabet Gašparov je održala uvodno predavanje u kojem je predstavila program rada i projekt STEM. Nakon toga, održala je predavanje o održivom razvoju. Objašnjena je razlika između ekonomskog rasta i razvoja, predstavljeni indeks ljudskog razvoja i sretnog planeta, a poseban naglasak je bio na primjerima dobre prakse u promoviranju održivog razvoja. Predstavljene su i javne politike usmjerene prema Globalnim ciljevima održivog razvoja.

Predavanje je nastavila Magdalena Makar na temu klimatskih promjena. Sudionici su kroz grupni rad radili na EN-roads simulatoru. Mladi su upoznati s posljedicama klimatskih promjena na suvremeno društvo i alatima za sistemske promjene i korištenje prirodnih resursa bez narušavanja ekosustava. Obuhvaćene su teme poput kružne ekonomije, europskog Zelenog plana, novih oblika zelene mobilnosti, održivih mogućnosti transporta i modernim načinima gradnje.

Drugi rad radionice bio je rezerviran za 4 predavanja profesora s Tehničkog veleučilišta Zagreb: Termalni i vidljivi senzori, platforme i sigurnost upravljanja dronom; Vježbe letenja; Obrada snimke i Primjena robotike s programiranjem robota. Predavanja su vodili Milan Bajić, Dragan Savić, Ana Biloš i Antonija Penđer.

Tijekom trećeg dana škole, Deborah Hustić iz udruge Radiona je upoznala sudionike s pojmovima STEAM, Makerspace, design thinking i sistemske inovacije u primjeni razvoja znanosti. Nakon toga, Vibor Capan je proveo radionicu UX dizajna pod nazivom Radionica od prototipa do završnog produkta – od izuma do produkta.

Četvrti dan škole je bio Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Šibeniku koji je bio namijenjen široj populaciji. U informatičkom kabinetu su održana su dva predavanja: Primjena robotike i robotskih programa, programiranje industrijskog robota (Tehničko veleučilište u Zagrebu), Osnove programiranja Java Alice, snimirane igrice; SQL potraga istraživanje pomoću igre (Frane Urem i Zvonimir Klarin, Veleučilište u Šibeniku) i STEM, STEAM, Makerspace, design thinking (Deborah Hustić, udruga Radiona).

Nakon tih predavanja slijedila je radionica Tehnologije pametnih gradova, LoraWan i Adruino osnove za mlade koju je proveo David Zovko. Na samom kraju prezentirani su studentski radovi. Saša Stojanović s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu prezentirao je Teslin transformator kojeg su izradili studenti TVZ-a.

Galerija fotografija je dostupna OVDJE.

.

.

Projekt STEM za održivu budućnost je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

    

Pin It on Pinterest

Share This