ODRAZ na Mediteranskom forumu mobilnosti u Ateni

08.11.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Ateni je 25. i 26. listopada 2022. u organizaciji mreže CIVINET Grčka-Cipar održan Mediteranski forum mobilnosti (eng. Mediterranean Mobility Forum) na kojem su sudjelovali i predstavnici ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. 

Događaj se bavio temama kao što su: čimbenici koji omogućuju kulturu aktivne mobilnosti u gradovima, održivo planiranje mobilnosti u turističkim područjima, provedba e-mobilnosti u mediteranskim gradovima te uloga gradskog prijevoza u pogledu ekstremnih učinaka klimatskih promjena u regiji. 

Goran Lampelj je pred 80-ak sudionika foruma prezentirao značaj SUMP-ova kao alata u mitigaciji klimatskih promjena te aktualni ODRAZ-ov projekt CLIMASUM.

Tijekom dva dana raspravljalo se o budućnosti mediteranskih područja i politikama EU-a o održivoj mobilnosti koje utječu na regiju, uključujući program Interreg Euro-MED.

Unutar tri sesije tijekom prvog dana govorilo se o nužnosti dekarbonizacije prometa i kako steći otpornost na klimatske promjene, inovacijama u planiranju održive urbane mobilnosti te o budućnosti održive mobilnosti na Mediteranu u smislu aktivne mobilnosti, planiranja i statističkog upravljanja velikom količinom podataka. 

Program foruma obuhvatio je i terenski posjet koji je sudionicima približio atenski pristup održivoj mobilnosti i proširenju pješačke zone u centru grada. Pješačka zona spaja kulturne znamenitosti i rekreaciju u jedinstvenu cjelinu posebnog doživljaja.

Drugi dan bio je posvećen temi integracije elektromobilnosti u urbanu prometnu mrežu. Radionica je obuhvatila infrastrukturna pitanja, javni prijevoz, automatizirana vozila, pitanje dostave, socijalne uvjete i moguće promjene te adekvatnu prilagodbu prometnog planiranja. Električni automobili nisu jedino i dostatno rješenje, već je potrebno proširiti mrežu na ostale oblike elektromobilnosti te pritom uzeti u obzir i suburbana područja koja su sve napučenija, a gravitiraju središtima gradova.

Poseban naglasak bio je na električnim autobusima te inovacijama dostupnima na tržištu za nabavku opreme i za punjenje baterija.

Forum je organizirala mreža CIVINET Grčka-Cipar u suradnji s partnerima projekta Urban Transports.

Prezentacije svih govornika dostupne su OVDJE.

Provjerite i kratke prikaze (eng. policy briefs) o promociji mekih mjera u mobilnosti, turizmu i mobilnosti te elektromobilnosti na Mediteranu te detaljnu vizualizaciju stvaranja atenske promenade.

 

Sudjelovanje na Forumu financirano je u sklopu projekta CLIMASUM.

 

Pin It on Pinterest

Share This