Radionica Kako ojačati vodstvo EU-a u provedbi ciljeva održivog razvoja

16.03.2023 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) organizira 4. travnja 2023. radionicu pod nazivom Kako ojačati vodstvo EU-a u provedbi ciljeva održivog razvoja – Doprinosi civilnog društva i stručnjaka za UN HLPF i šire. Ova radionica ima za cilj raspraviti prioritete za jačanje vodstva Europske unije u provedbi ciljeva održivog razvoja za postizanje klimatske neutralnosti i održivog razvoja.

 

Radionica se organizira prije velikih međunarodnih događanja – uključujući Politički forum na visokoj razini za održivi razvoj (HLPF) u srpnju te Samit o ciljevima održivog razvoja u New Yorku u rujnu 2023.

 

 

 

 

 

 

 

HLPF će se održati od 10. do 19. srpnja 2023. To uključuje trodnevni ministarski segment Foruma, tijekom kojeg će se predstaviti nacionalni dobrovoljni pregledi (VNR) o provedbi ciljeva održivog razvoja. Među velikim brojem VNR-ova koji će biti predstavljeni ove godine, ukupno 41, bit će i hrvatski. Također će i EU predstaviti svoj dobrovoljni izvještaj. EGSO je dao svoj doprinos kroz dokument o provedbi ciljeva s aspekta civilnog društva (https://www.odraz.hr/novosti/novosti-iz-egso-a/doprinos-egso-a-dobrovoljnom-pregledu-provedbe-agende-2030-na-razini-eu-a/).

Tema ovogodišnjeg HLPF-a, na kojem će sudjelovati i direktorica ODRAZ-a, Lidija Pavić-Rogošić, bit će „Ubrzanje oporavka od bolesti COVID-19 i puna provedba Agende održivog razvoja 2030. na svim razinama“. Više informacija na https://hlpf.un.org/2023

Sudionici ove briselske radionice koju organiziraju EGSO i Sustainable Development Solutions Network (SDNS) će podijeliti svoja razmišljanja o tome kako vodstvo EU-a može:

  • osigurati značajnu uključenost civilnog društva;
  • nastaviti mobilizirati dionike, znanstvenike i praktičare tijekom sljedećih sedam godina;
  • unaprijediti provedbu ciljeva održivog razvoja u Europi i globalno.

Završni dokument će se pripremiti na temelju glavnih zaključaka sastanka, čiji će cilj biti podrška informiranim raspravama o prioritetima održivog razvoja za EU na HLPF-u, Samitu o ciljevima održivog razvoja u 2023. i Samitu o budućnosti u 2024.

Dokument će također pružiti konkretne preporuke za ubrzavanje djelovanja u provedbi ciljeva održivog razvoja i poticanje strukturiranog angažmana s civilnim društvom, sadašnjeg i sljedećeg saziva Europskog parlamenta i Europske komisije (nakon izbora u svibnju 2024.).

Program radionice: https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/how-strengthen-eus-leadership-sdgs/programme

Prijava za sudjelovanje https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/how-strengthen-eus-leadership-sdgs/registration

#EESC #EGSO #SDGs #CiljeviOdrzivogRazvoja #SDNS

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This