Upitnik Utjecaj pandemije i potresa na OCD-e

09.04.2020 | Zanimljivosti

Ad hoc inicijativa je objavila upitnik za organizacije civilnog društva upitnik kojemu je cilj prikupljanje i analiza konkretnih informacija o utjecaju pandemije i potresa na organizacije civilnoga društva kao i podataka o aktivnostima koje već provodite ili planirate s ciljem ublažavanja posljedica krize. Rok za ispunjavanje upitnika je 15. travnja.

Drage i dragi, poštovane i poštovani,

zabrinuti smo stanjem u kojemu se nalaze i u kojemu će se tek naći organizacije civilnoga društva – uslijed pandemije i nakon potresa – zbog suspenzije ili otkazivanja aktivnosti i projekata koji prije svega odgovaraju na potrebe velikog broja korisnika i lokalnih zajednica. 

S obzirom na to da je već sada pandemija uzrokovala velike promjene u načinu djelovanja organizacija civilnoga društva, jasno je kako će posljedice po rad s korisnicima, javno zagovaranje i opću stabilnost civilnoga društva biti ozbiljne. U kontekstu odluke Vlade RH o obustavi raspisivanja javnih poziva i isplate sredstava većih od 10.000 kuna bez prethodne suglasnosti Ministarstva financija, paketu Vladinih mjera usmjerenih na poduzetnike koje se odnose isključivo na gospodarske djetalnosti organizacija civilnoga društva, odluke Grada Zagreba i drugih lokalnih samouprava o obustavi svih financijskih potpora, preporuka Europske komisije koje najavljuju okrupnjavanje sredstava za djelovanje na zdravstvenom i gospodarskom oporavku nakon pandemije, nemoguće je ne biti zabrinut i postaviti pitanja o kratkoročnim i dugoročnim prijetnjama stabilnosti organizacija civilnoga društva.

Stoga smo prije nekoliko dana oformili ad hoc inicijativu kojom želimo ispitati utjecaj pandemije i potresa na civilno društvo. Voljeli bismo s vama podijeliti upitnik kojemu je cilj prikupljanje i analiza konkretnih informacija o utjecaju pandemije i potresa na organizacije civilnoga društva kao i podataka o aktivnostima koje već provodite ili planirate s ciljem ublažavanja posljedica krize. Analiza će biti podloga za zagovaranje mjera podrške civilnom društvu u Hrvatskoj prema Vladinim institucijama i lokalnim vlastima.

O popunjavanju upitnika: Za popunjavanje upitnika potrebno je izdvojiti 30-45 minuta. Upitnik nema mogućnost spremanja odgovora i djelomičnog popunjavanja pa molimo da vodite računa o tome da se kod zatvaranja pretraživača prije nego što ste upitnik popunili do kraja, vaši odgovori gube.Upitnik je opsežan i traži vašu punu koncentraciju, posebno u drugom dijelu gdje vas molimo da nam odgovore dajete u opisnom formatu. S obzirom na to da su zadnje službene informacije koje imamo o financiranju OCD-a iz javnih izvora iz 2016. godine, nedostaju nam u ovom trenutku pouzdane informacije o stanju organizacija i zato molimo da odvojite vrijeme i posvetite se kvalitetnom ispunjavanju upitnika.

Predlažemo da odgovore za organizaciju u upitnik unosi jedna osoba, ali u konzultaciji s drugim upućenim osobama u organizaciji, budući da se neka pitanja odnose na financijsko, a druga na programsko djelovanje.Upitnik se ne odnosi samo na udruge nego i na druge organizacije civilnoga društva (zadruge, zaklade, učilišta i dr.).

Ako se želite pridružiti inicijativi, molimo vas da to navedete u posebnom upitniku. Kako bismo ovom upitniku jamčili anonimnost, link na upitnik za unošenje mail adrese dobit ćete u potvrdnom odgovoru na anketu. Podaci se skupljaju u dvije odvojene baze i ni na koji način nisu povezani.

Molimo vas da upitnik podijelite što većem broju organizacija civilnoga društva te da ga ispunite do 15.4.2020.

Ad hoc inicijativa

 • Centar za mirovne studije
 • Mreža mladih Hrvatske
 • Zelena akcija
 • Roda
 • Gong
 • CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
 • Kuća ljudskih prava
 • Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju
 • Zvono
 • Documenta
 • Klubtura
 • Udruga potrošača
 • Zaklada Sandra Stojić
 • Razvojna organizacija zaštite potrošača (ROZP)
 • Volonterski centar Osijek
 • ODRAZ


Financijski podaci i podaci o sjedištu vaše organizacije važni su nam za kvalitetniju analizu posljedica koje će imati naš sektor. Iako se u upitniku ne traže osobni podaci ili podaci koji bi mogli povezati odgovore s vašom organizacijom, stalo nam je do zaštite svih unesenih podataka. Za upite oko korištenja unesenih podatka,  obratite se na mail inicijativa.udruge@gmail.com

Upitnik se nalazi OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This