CLLD u programskom razdoblju EU-a 2014. – 2020.: Inovativni okvir za lokalni razvoj

18.04.2023 | Događanja, Zanimljivosti

Nedavna studija koju su proveli Stefan Kah, Haris Martinos i Urszula Budzich-Tabor „CLLD u programskom razdoblju EU-a 2014. – 2020.: Inovativni okvir za lokalni razvoj” ispituje učinkovitost provedbe CLLD-a u razdoblju 2014. – 2020. u promicanju održivog i uključivog lokalnog razvoja diljem EU-a.

 

Ovaj dokument daje pregled korištenja CLLD-a od strane različitih europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova i u različitim europskim regijama (uključujući LEADER u okviru Zajedničke poljoprivredne politike), kao i tipologiju zemalja temeljenu na ranijem radu LDnet-a koji uključuje profili zemalja koji pokazuju kako je svaka država članica EU-a koristila mogućnosti financiranja CLLD-a i analiziraju prepreke i ključne postignute rezultate.

U radu se zaključuje da CLLD ima potencijal značajno unaprijediti razvoj ciljanih područja i potaknuti veću integraciju politika. Međutim, administrativne složenosti ostaju izazov koji bi mogao spriječiti kreatore politike u korištenju cijelog niza opcija koje nudi CLLD. Tijekom  razdoblja 2021. – 2027., neke su zemlje odlučile prekinuti korištenje CLLD-a, dok druge proširuju model u područjima u kojima su zabilježena pozitivna iskustva.

Dokument je dostupan OVDJE

 

Pin It on Pinterest

Share This