Uspješna ruralna područja ključna su za budućnost EU-a, ističu regije i gradovi

21.11.2023 | Naše teme, Novosti, Ruralni razvoj

Deklaracija, koju je usvojilo Predsjedništvo Europskog odbora regija (CoR), naglašava temeljnu ulogu Dugoročne vizije za ruralna područja EU-a do 2040. i poziva na prilagodbe politika i izdvajanje namjenskih sredstava. Ističe potrebu za rješavanjem problema depopulacije, klimatskih izazova i ruralnih ranjivosti za kohezivnu budućnost Europe.

Deklaracija iz Logroña, usvojena na sastanku Predsjedništva Europskog odbora regija u Španjolskoj 31. listopada 2023., ističe nezamjenjivu ulogu snažnih i održivih ruralnih područja za dugoročni održivi razvoj EU-a. Europski lokalni i regionalni čelnici pozivaju da sve politike EU-a uključe procjenu učinka na ruralna područja kako bi se odgovorilo na izazove poput depopulacije, nedostatka radne snage i nedovoljnih ulaganja u ruralna područja.

 

Potiče institucije EU-a da u potpunosti uključe i podrže ruralna područja za uspjeh europskog projekta, naglašavajući važnost razmatranja ruralnih ranjivosti pri dodjeli sredstava. Čelnici predlažu definiranje minimalnog izdvajanja europskih sredstava za ruralne projekte u raznim programima EU-a.

Deklaracija nadalje naglašava ključnu ulogu Dugoročne vizije za ruralna područja EU-a do 2040. u oblikovanju budućnosti ruralnih zajednica. Zalaže se za uspostavljanje specifičnih ciljeva unutar sustava praćenja EU-a za učinkovito praćenje provedbe ove vizije i potpore koja se pruža ruralnim područjima. Na kraju, Predsjedništvo CoR-a se obvezuje da će se aktivno uključiti u Ruralni pakt i njegovo upravljačko tijelo, osiguravajući uspješno izvršenje dugoročne vizije i potičući značajno sudjelovanje lokalnih i regionalnih dionika.

Više informacija:
https://cor.europa.eu/en/news/Pages/CP115-External-Bureau-Logrono-declaration.aspx

 

 

Pin It on Pinterest

Share This