Zagrebački srednjoškolci sudjelovali na susretu mladih u Brnu

09.06.2011 | ODRAZ-ove vijesti

Grad Brno je od 24. do 26. svibnja 2011. bio domaćin susreta mladih predstavnika svih gradova partnera na projektu CIVITAS ELAN. Tako su srednjoškolci iz Brna, Genta, Porta, Ljubljane i Zagreba na trodnevnom susretu u češkome Brnu imali prilike razmijeniti iskustva na temu prometa i kretanja u njihovim gradovima.

Zagreb su na susretu predstavljali srednjoškolci iz dvije zagrebačke gimnazije – Privatne umjetničke gimnazije i X. gimnazije “Ivan Supek”. U Brnu su na temu kretanja i prometa u Zagrebu  održali iznimno zanimljivu prezentaciju. Kratak video prezentacije možete pogledati ovdje.

Središnje događanje susreta bila je igra “Mobilnost – lov na blago”, prilikom koje su srednjoškolci, podijeljeni u osam timova, imali prilike obići gotovo cijeli grad Brno koristeći sve modove javnog gradskog prijevoza (tramvaj, autobus, brod), pri čemu su imali zadatak dešifrirati niz kodova na nekoliko točaka u gradu. Razbijanje svakog koda je timove vodilo određenim točkama kroz grad do cilja.

Tako je do cilja, nakon nekoliko sati, prvi stigao tim pod nazivom Fulhouse kojeg su činili Štěpán Svoboda (Brno), Sara Adam (Ghent), Anamarija Žakelj (Ljubljana), João Lourenço (Porto) i Melanie Lončar (Zagreb). Nagradu za prvo mjesto timu Fulhouse uručio je gradonačelnik Brna, Ladisalv Macek.

Svih osam timova je nakon igre pripremilo prezentaciju na temu kretanja i javnog prometa u Brnu s osvrtom na situaciju u drugim partnerskim gradovima. Kao rezultat cijelog procesa, timovi su identificirali određene slabosti u sustavima javnog gradskog prijevoza u svim gradovima na temelju čega su izradili niz preporuka za poboljšanja.

Nakon napornog rada, srednjoškolci su se zabavili sudjelujući u organiziranoj radionici beatboxing-a koju je vodio poznati češki beatboxer Ondřej Havlík.

Video prezentacija (VIMEO kanal)

Pin It on Pinterest

Share This