U Zagrebu održan sastanak europskih mreža CIVINET

26.05.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) od 23. do 25. svibnja 2022. bio je domaćin sastanka europskih mreža CIVINET u Zagrebu. Tijekom tri intezivna dana raspravljalo se o načinu funkcioniranja mreža te međusobnoj razmjeni znanja i iskustava, kao i budućim planovima. Na događanju su sudjelovali predstavnici sedam od ukupno 10 mreža – CIVINET Češka-Slovačka, CIVINET Španjolska-Portugal, CIVINET Grčka-Cipar, CIVINET Nizozemska, CIVINET Rumunjska, CIVINET Mađarska i mreža domaćin.

Ispred organizacije Mobiel 21 sve okupljene pozdravio je Fred Dotter, koordinator CIVITAS Elevatea i inicijator sastanka. U ime domaćina, prisutnima su se obratili Matija Vuger iz Grada Zagreba (koordinator Mreže) i Goran Lampelj iz Tajništva.

Putem video veze, sudionike je pozdravio Torsten Klimke, voditelj odjela za inovacije i istraživanje u Glavnoj upravi za mobilnost i promet Europske komisije.

CIVINET je skupina mreža gradova koji promiču pristup CIVITAS na lokalnoj razini. CIVITAS nacionalne mreže osnivaju se po načelu lakšeg razumijevanja i sporazumijevanja, a okupljaju pored lokalnih vlasti i ostale organizacije zainteresirane za održivu urbanu mobilnost.

Prvi dan (Strategy Day) bio je posvećen međusobnom predstavljanju mreža putem kratke pitch prezentacije, nakon čega su sudionici imali prilike jedni drugima dati povratnu informaciju.

Fokus drugog dana (Exchange Day) bio je na neformalnom i formalnom prijenosu znanja i savjeta, uspješnim pričama iz mreža CIVINET, razmjeni ideja, profesionalnom razvoju i umrežavanju. Za sudionike je organiziran terenski posjet u sklopu kojeg je Matija Vuger iz Grada Zagreba sudionicima predstavio planove proširenja pješačkih zona u Zagrebu, s naglaskom na uskoro otvaranje nove pješačke zone stare Vlaške, nakon čega je za sve organizirana vožnja žičarom Sljeme.

Posljednji dan (What is next day) zajedničkog druženja bio je posvećen promišljanju o budućnosti, pri čemu je u grupnom radu korištena metoda World Cafea. Sudionici su kroz strukturirani razgovor raspravljali o tome kako uspostaviti bolju suradnju s Inicijativom CIVITAS, gdje vide mreže CIVINET za pet godina te na koji način privući nove korisnike i “prodati” svoje usluge.

Sastanak je organiziran u sklopu projekta CIVITAS Elevate uz podršku mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

Fotogalerija s događanja dostupna je OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This