Sudjelujte u Europskom tjednu održivog razvoja – uživo ili virtualno – i budite održivi!

07.07.2020 | ODRAZ-ove vijesti

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) uspješno se provodi već šestu godinu za redom, a ove će se godine iznimno održati od 20. do 26. rujna. Mogu se prijaviti i događaji koji će se održati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada. Kriza COVID-19 sve je naše planove okrenula naopačke. Međutim, čvrsto vjerujemo kako je održivi razvoj potreban više nego ikad prije! Stoga vas potičemo da budete kreativni i organizirate aktivnosti koje se mogu sigurno odvijati u danim okolnostima – uživo ili virtualno – i već sada osmislite i prijavite svoj događaj. Što nas više sudjeluje, jača je poruka koju šaljemo!

Ovogodišnji ETOR ponovno se fokusira na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja (GCOR) u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti.

Također, inicijativa pruža platformu svima u Hrvatskoj koji već rade na promociji i provedbi ciljeva, ali i svima ostalima koji žele postati aktivniji i živjeti održiviji život.

 

  Kako zbog pandemije u ovome trenutku ne možemo znati koje će sigurnosne mjere biti na snazi ​​u rujnu i listopadu, fokus ovogodišnjeg ETOR-a je proširen: ne potičemo samo organizaciju događaja i aktivnosti uživo (sve dok se mogu sigurno odvijati), nego i virtualne događaje.

  IDEJE ZA AKTIVNOSTI

  U ovom digitalnom svijetu, mogućnosti sudjelovanja u Europskom tjednu održivog razvoja su ogromne. Virtualni događaji, online aktivnosti, blogovi, vlogovi, video aktivizam, projekti održivosti u vlastitom domu, održivi umjetnički projekti, izazovi na društvenim mrežama, klimatski izazovi – sve su to načini na koje se možete uključiti i sudjelovati.

  Primjerice, pozovite svoje prijatelje na izazov – jedite tjedan dana održivo, izbjegavajte stvaranje plastičnog otpada, ne koristite automobil,nego pješačite ili vozite bicikl. Svaki dan dokumentirajte svoj izazov na društvenim mrežama. Ili ponudite svoje znanje drugima – održite online radionicu šivanja, izradite video tutorijale temeljene na održivom načinu života, a koji se mogu primijeniti u stanu, vrtu ili na balkonu. Napišite blog na temu održivog razvoja, Globalnih ciljeva ili aktualne krize. Mogućnosti ima mnogo! Ne zaboravite pritom koristiti hashtagove – #BudimoOdrživi i #ESDW2020

  Organizatori ETOR-a smatraju kako će se organiziranjem digitalnih događanja iskoristiti kreativni i inovativni potencijal pojedinaca, organizacija, vlada i poduzeća za istraživanje novih formata, ali i za pokazivanje Europi i svijetu kako male akcije mogu imati dubok i trajan utjecaj na održivi razvoj.

  Radi čega prijaviti svoje događanje?

  • Postat ćete dio europske inicijative
  • Povećat ćete prepoznatljivost svog događanja na nacionalnoj i europskoj razini
  • Saznat ćete više o 17 ciljeva održivog razvoja UN-a i kako se vaše događanje može povezati s njima
  • Dobit ćete pristup logotipima i letcima ETOR-a, kako biste promovirali svoj događaj.

  POSTUPAK PRIJAVE

  Razmislite o tome na koje sve načine možete promovirati održivi razvoj i provedbu Globalnih ciljeva održivog razvoja, isplanirajte aktivnosti ili događaj (fizički ili digitalni) koji ćete održati tijekom Europskog tjedna održivog razvoja od 20. do 26. rujna 2020. ili u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada.

  Već sada možete prijaviti događaje koji će se odvijati u tom vremenskom okviru! Svoju ideju predstavite i prijavite na sljedećoj poveznici => http://www.esdw.eu/register/

  Tko se može prijaviti?

  Kao i svake godine do sada, prijaviti se mogu različiti organizatori – javna tijela i agencije, istraživačke organizacije, obrazovne institucije, muzeji, zaklade, inicijative, udruge i poduzeća, kao i pojedini građani koji žele pokrenuti akciju u svom okruženju, ako predloženi događaj / projekt promiče održivi razvoj. 

  Što nas više sudjeluje, jača je poruka koju šaljemo!

  ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice je koordinator ove inicijative u Hrvatskoj.


  KONTAKT

  Email: odraz@odraz.hr; ksenija@odraz.hr
  Website: www.esdw.eu
  Facebook: https://ww.facebook.com/EuropeanSustainableDevelopmentWeek
  Twitter:@EuropeanSDWeek
  #ESDW2020 #BudimoOdrživi

  * Hrvatsku verziju logotipa preuzmite OVDJE.

  Letak

   – – – – – – – – – – – – –

  Pridružite se i ostalim europskim inicijativama!

  EUROPSKI DAN ODRŽIVIH ZAJEDNICA
  Pozivamo vas da 19. rujna obilježite Europski dan održivih zajednica, jedan od važnijih događanja Europske mreže za inicijative vođene zajednicom u području klimatskih promjena i održivost – ECOLISEi. Ove godine žele potaknuli događanja kojima se pokazuju potencijalni dugoročni odgovori na krizu Covid-19, a koji potiču održivost i smanjenje klimatskih utjecaja. Dobrodošla su događanja koja se održavaju između 12. i 26. rujna 2020. Više na: https://events.communitiesforfuture.org/hr/o-danu/

  EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI
  Uključite se u najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Više informacija o ovogodišnjem Europskom tjednu mobilnosti može se pronaći na poveznici 1 poveznici 2. Tematske smjernice na hrvatskom jeziku za lokalne voditelje kampanja dostupne su na  poveznici.

  Pin It on Pinterest

  Share This