Sudjelovali smo na tribini TransiCity: „Održiva mobilnost za sve“

21.12.2022 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Na poziv Instituta za političku ekologiju (IPE) Goran Lampelj i Magdalena Makar iz ODRAZ-a, Tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, sudjelovali su na tribini TransiCity 20. prosinca 2022. Tema tribine bila je „Održiva mobilnost za sve“, a održala se u knjižari Fraktura.

Serija razgovora koju organizira IPE počela je u travnju ove godine, a ideja je približiti građanima klimatsku tranziciju u gradovima zajedno s praktičnim rješenjima za ublažavanje klimatskih promjena.

Na tribini smo razgovarali o održivoj, klimatski otpornoj, ekološki i energetski prihvatljivoj mobilnosti.

Istaknuli smo što mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE svakodnevno zagovara – od aktivne mobilnosti, razvoja planova održive urbane mobilnosti, gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova.

Osvrnuli smo se i na značenje pojma održive mobilnosti, koje su sve njene koristi u gradovima i što se može učiniti u turističkim središtima, posebice iz aspekta sezonalnosti. Odgovarali smo na pitanja  dekarbonizacije prometa i što ona znači za generacije pred nama te jesu li električni automobili rješenje za održivu mobilnost. Istaknuli smo pojedine probleme u planiranju gradskog prometa u Hrvatskoj te ponudili rješenja na temelju dosadašnjeg iskustva i primjera dobre prakse.

Zahvaljujemo Institutu za političku ekologiju na pozivu i suradnji!

 

Videozapis tribine dostupan je na YT kanalu Frakture.

Pin It on Pinterest

Share This