Sudjelovali smo na konferenciji Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran

29.10.2019 | ODRAZ-ove vijesti

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je od 23. do 25. listopada 2019. organizirala konferenciju Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran. Ovaj događaj okupio je više od 300 sudionika, predstavnika različitih organizacija civilnog društva.

Podijeljeni u skupine, sudionici su imali priliku usvojiti nova znanja iz četiri programa izobrazbe: utjecaj civilnoga društva u digitalnom dobu, financiranje razvojnih programa i EU financiranje, strateški okvir za razvoj civilnoga društva te postupci javne nabave za OCD. Predavači su bili Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika), Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici Ureda za udruge i Nacionalne zaklade.

 

Svečano otvorenje započelo je uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH Helene Beus, predsjednika Upravnog odbora Dražena Vikić- Topića i upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić.

Cilj Konferencije je bio postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću – do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu. Izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjeg društvenog (i ekonomskog) razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa sve do planeta Zemlje.

Poslije svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o budućnosti civilnoga društva, mogućnostima ESI fondova u novom razdoblju i potencijalima europskih programa.

Drugi dan Konferencije je započeo uvodom o viziji razvoja civilnoga društva do 2030. godine te su se potom održali posebni programi izobrazbe te savjetovanja o strateškom okviru za daljnji razvoj civilnoga društva te oblicima podrške civilnom društvu u idućem desetljeću. Trećeg dana Konferencije se održao plenarni završetak Konferencije na kojem se razgovaralo o zaključcima.

Ispred ODRAZ-a, na konferenciji je sudjelovala Elizabet Gašparov.

Pin It on Pinterest

Share This