Sudjelovali smo na 18. CIVITAS Forumu u Aachenu

25.10.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

CIVITAS Forum 2021. održan je 20. i 21. listopada u njemačkom Aachenu, ove godine u hibridnom formatu. Tijekom dva dana konferencije nastavila se tradicija interaktivnih radionica, intrigantnih sesija i zanimljivih posjeta primjerima dobre prakse održive urbane mobilnosti. Na Forumu su sudjelovali predstavnici ODRAZ-a kao tajništva CIVINET-a, koji su bili aktivni u davanju prijedloga i sugestija. Na konferenciji su sudjelovali i članovi Mreže iz Hrvatske i Slovenije. Članovi iz ostalih zemalja koje pokriva mreža CIVINET Slo-Hr-JIE sudjelovali su na daljinu.

Sudionicima se pružila idealna prilika da čuju od gradova i stručnjaka o politikama EU-a te aktivnostima projekata na temu inovacija u pametnoj, uključivoj i održivoj mobilnosti. To je ujedno bila i dobra prilika za povezivanje s predstavnicima gradova, donositeljima politika, praktičarima, planerima, organizacijama civilnog društva te predstavnicima akademske zajednice i ostalim CIVINET-ima.

Osamnaesto izdanje konferencije Inicijative CIVITAS bilo je usredotočeno na “Pametne rute prema gradovima s klimatskom neutralnošću”, što se nadovezuje na misiju Europske komisije da stvori 20 pametnih i klimatski neutralnih gradova do 2030. godine.

Koja je uloga mobilnosti i transporta u postizanju ovog cilja? Kako su pametna mobilnost i klimatski neutralna mobilnost međusobno povezani? I što je potrebno lokalnim vlastima da stvore pametne i klimatski neutralne gradove koji su nam potrebni?

Pored tema poput aktivne i dijeljene mobilnosti ili urbane logistike, raspravljalo se i o temama kao što su strategije za postizanje nulte emisije, stvaranje ‘gradova za život’ i uporaba podataka u planiranju mobilnosti.

Sudionici su imali priliku dati sugestije i smjernice za novi CIVITAS 2030., ali i važnosti uloge mreža CIVINET.

Na Forumu su sudjelovali predstavnici ODRAZ-a kao tajništva CIVINET-a, koji su bili aktivni u davanju prijedloga i sugestija. U Aachenu su bili i članovi Mreže iz Hrvatske i Slovenije. Članovi iz ostalih zemalja koje pokriva mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE sudjelovali su na daljinu.

Sudjelovanje na konferenciji je aktivnost u sklopu provedbe projekta “UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti” kroz koji će se povećati kapaciteti organizacija civilnog društva i multiplicirati broj aktivnosti popularizacije STEM-a koje provode udruge te unaprijediti međusektorsku suradnju organizacija civilnoga društva i akademskih institucija. S konferencije smo ponijeli zaključke koje ćemo prenijeti dionicima na događanjima u Hrvatskoj te unutar projekta, s naglaskom na radionice sa studentima, mladima i djecom.

Više o aktivnostima mreže CIVINET možete saznati na sljedećoj poveznici: https://civinet-slohr.eu

O konferenciji CIVITAS Forum više pročitajte ovdje: https://civitas.eu/forum2021

.

.

.

Pojekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Više o aktivnostima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE pogledajte na sljedećoj poveznici: https://civinet-slohr.eu

Pin It on Pinterest

Share This