Studijski posjet Zagrebu i Ljubljani u listopadu – iskustva projekta CIVITAS ELAN

15.12.2013 | ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je, od 21. do 22. listopada održan studijski posjet desetak predstavnika gradova različitih zemalja, zainteresiranih za iskustvo koje je Zagreb stekao sudjelujući u CIVITAS ELAN projektu od 2008. – 2012. godine.

Za studijsko putovanje, čiji je drugi dio održan u Ljubljani, bila je zadužena organizacija EUROCITIES, u suradnji s partnerima iz Zagreba i Ljubljane koji su sudjelovali u provedbi projekta CIVITAS ELAN.


Predstavnici gradova iz Bugarske, Albanije, Rumunjske i Italije su svoje studijsko putovanje započeli u ZET-u, gdje su imali priliku slušati o novim tramvajima (sufinanciranim kroz projekt)  te elektroničkoj naplati karata. Nakon ugodne vožnje i obilaska zagrebačkih atrakcija ZET-ovim turističkim autobusom, sudionici studijskog putovanja su posjetili Kampus Borongaj, gdje je nekoliko predstavnika FPZ-a govorilo o mjerama projekta na kojima su sudjelovali. Između ostalog, sudionicima je predstavljen i uvijek zanimljiv Studocikl – sustav javnih bicikala za studente, na kojeg su CIVITAS ELAN partneri posebno ponosni! (više o Studociklu: http://www.fpz.unizg.hr/studocikl/Home/About).

Drugi dan studijskog putovanja započeo je u CIVITAS ELAN Info-punktu u Savskoj, gdje su sudionici slušali o Nextbike-u (saznajte više: http://www.nextbike.hr/hr/zagreb/), novom i sve popularnijem sustavu javnih bicikala u Zagrebu. Osim što su slušali o Nextbikeu, sudionici su imali priliku i isprobati Nextbike bicikle, kojima su stigli i do posljednjeg odredišta studijskog putovanja u Zagrebu – ZgForuma u Gajevoj ulici!

Okupljanje u ZgForum-u  (više o ZgForumu: http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=47784) je bilo prilika za nekoliko općenitih informacija – kako o pojedinim mjerama, tako i o samom projektu CIVITAS ELAN – ali i za mnoga pitanja koja su sudionici imali na temu implementacije ovog višegodišnjeg projekta.

Jedna od tema za koju su sudionici pokazali izniman interes u ZgForumu su bile diseminacijske aktivnosti i proces uključivanja građana u pitanja održive mobilnosti (saznajte više: http://www.civitaszagreb.hr/gradani-u-projektu/)

Studijsko putovanje, koje se pokazalo produktivno kako za sudionike, tako  i za organizatore, završilo je odlaskom sudionika na sljedeću stanicu studijskog putovanja – u Ljubljanu, u kojoj su doznali nešto više o tamošnjem iskustvu i rezultatima projekta CIVITAS ELAN.

* Budući je studijsko putovanje organizirano pod pokroviteljstvom velike europske inicijative CIVITAS, detalje o studijskom putovanju, prezentacije te fotografije s događanja ćete moći pogledati ovdje: http://www.civitas.eu/content/civitas-elan-study-tour-zagreb.

Pin It on Pinterest

Share This