Studijski posjet mreže CIVINET Češka-Slovačka Sloveniji

16.06.2023 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Dvadeset predstavnika iz čeških i slovačkih gradova i udruga, članovi mreže CIVINET Češka-Slovačka, sudjelovalo je od 6. do 8. lipnja 2023. u studijskom posjetu Sloveniji gdje su imali priliku upoznati se s mjerama podrške aktivnoj mobilnosti u Ljubljani i Mariboru. Studijsko putovanje zajedno su organizirali ODRAZ i Transport Research Centre iz Brna – tajništva mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i CIVINET Češka-Slovačka i ujedno partnerske organizacije u projektu CLIMASUM u sklopu kojeg je realiziran ovaj trodnevni posjet.

Na putu vlakom do Ljubljane, sudionici studijskog putovanja uspjeli su svratiti u Grad Graz gdje su ih dočekali gradski predstavnici koji su im predstavili trenutnu situaciju mobilnosti i provedene mjere, s posebnim osvrtom na pješačku i biciklističku infrastrukturu. Nakon kratkog obilaska centra, vlakom je nastavljen put prema Ljubljani gdje ih je sljedeći dan očekivao zanimljiv program koji je započeo u prostoru Gradske vijećnice Grada Ljubljane.

U ime Grada, prisutne je pozdravila Vita Kontić Bezjak iz Odjela za održivu mobilnost Grada Ljubljane te im kratkom prezentacijom prikazala razvoj grada od zelene vizije do postignuća i međunarodnog priznanja u području održive mobilnosti, uključujući i planove za budućnost.

U sklopu svog izlaganja pod nazivom Copenhagenize Ljubljana, Ljubljananize Prauge, Matej Praprotnik, biciklistički gradonačelnik Ljubljane, govorio je o važnosti atraktivne biciklističke infrastrukture i pozitivnih zagovaračkih politika kako bi se nastavio trend povećanja modalnog udjela biciklističkog prometa.

Gregor Stekalčić, nacionalni službenik za biciklistički promet slovenskog Ministarstva za infrastrukturu prezentirao je masterplan razvoja biciklističkog prometa u regjii i dao osvrt s nacionalne razine.

Popodnevni dio programa bio je rezerviran za biciklističku i pješačku turu.

Prof. Janez Koželj, bivši dugogodišnji zamjenik gradonačelnika Grada Ljubljane, prostorni planer, aktivist i veliki ljubitelj bicikla odveo je studijsku grupu na zanimljivu biciklističku vožnju gradom pri čemu je korištren poznati ljubljanski sustav javnih bicikala #BicikeLJ. Koželj je sudionike upoznao s postupnom transformacijom središta grada od vizije smirivanja prometa u centru do sadašnjeg stanja.

Intezivno poslijepodne privedeno je kraju vođenom turističkom pješačkom turom koja je ponudila povijesni kontekst grada i priliku da se vide i druga rješenja u mobilnosti.

Sljedeće jutro sudionici su vlakom otputovali u Maribor gdje se odvijala radionica „Inovativan pristup održivoj mobilnosti“ koja je organizirana u suradnji s Gradom Mariborom i REGEA-om.

U sklopu ove radionice, pristutnima se obratio i gradonačelnik Grada Maribora nakon čega su Dorotea Rebernik i Mateja Bitenc iz Grada Maribora predstavile primjere održive urbane mobilnosti i investicijskih projekata u Mariboru.

Nakon radionice, za sudionike je organizirana šetnja gradom prilikom koje su posjetili nekoliko mariborskih lokacija gdje su implementirane razne zanimljive inovacije u mobilnosti: pješačke zone te inovativni pješački prijelazi, taktilne oznake za slijepe i slabovidne osobe, semafori prilagođeni pješacima, prenamjena parkirnih mjesta u društvene prostore parklet, kiss&ride i sl.

Posljednji dan studijskog putovanja započeo je u Gradskoj vijećnici Grada Maribora gdje su sudionicima prikazana rješenja biciklističke infrastrukture i realiziranih projekata, nakon čega je organiziran biciklistički obilazak grada sustavom javnih bicikala Mbajk

Nakon toga sudionicima su prezentirani novi električni autobusi s opremom za brzo punjenje koji prometuju između novih električnih puionica na najprometnijoj gradskoj liniji – broj 6 te je za sudionike organizirana vožnja ovom linijom do poznatog mariborskog skijališta Pohorje.

Mariborski javni prijevoznik Marprom svjestan je toga da je budućnost gradskog prijevoza usmjerena na korištenje električnih vozila pa je u suradnji s Gradom Mariborom započeo elektrifikaciju svog voznog parka, što je omogućeno iz projekta EfficienCE.

O projektu CLIMASUM više pogledajte OVDJE.

.

.

.

#CLIMASUM #ClimateMitigation #UrbanMobility #CIVINETSloHrJIE #CIVINETNetworks 

Pin It on Pinterest

Share This