Studijski posjet primjerima dobre prakse STEM-a u sklopu projekta STEM za održivu budućnost

11.05.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U razdoblju od 3. do 5. svibnja 2022. ODRAZ je organizirao studijski posjet u Dublin za predstavnike OCD-a i akademske zajednice. Predstavnici partnera su posjetili primjere dobre prakse STEM-a: organizaciju inženjera Irske, Tehničko sveučilište, TOG Hackerspace, Sveučilište Trinity i Institut za umjetnost, dizajn i tehnologiju.

Svrha projekta “STEM za održivu budućnost” je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Program studijskog posjeta započeli smo predstavljanjem STPES-a,  programa udruženja Engineers Ireland kojemu je cilj projektima i aktivnostima ohrabriti i obrazovati buduće generacije inženjera. Provode tjedan inženjera, dodjeljuju nagrade za najbolje inženjersko rješenje te u suradnji s izviđačima značku inženjera za djevojčice i još mnogo toga. Ciljevi STEPS-a su predstaviti inženjerstvo primarno studentima, inspirirati mlade za upis STEM studija, a zalažu se i za rodnu ravnopravnost u inženjerstvu te motiviraju tvrtke na uključivanje mladih u svoj rad. Osim toga, bave se i prikupljanjem financijskih sredstava čime omogućuju dugoročnost ovoga programa. Djeluju od 2000. godine.

Drugi je dan Dublinu protekao u odlasku do Tehničkog sveučilišta koji je osnovan 2019. godine. U kratkom roku postao je međunarodno poznat. Sveučilište, osim tehnologije, podupire i održivi razvoj kroz istoimeni studij. Predstavnici pojedinih studija su nam ukratko ispričali o djelatnostima, projektima i sadržaju stručnih i sveučilišnih studija.

Popodnevni dio programa iskoristili smo za posjet TOG Hackerspaceu koji su osnovali predstavnici maker i STEM kulture. TOG potiče razvoj “uradi sam” kulture, održava radionice, educira, a članovi mogu slobodno koristiti prostor za svoje inovativne prakse.

Treći dan studijskog putovanja započeli smo posjetom Trinity Collegeu koji se smatra jednim od prestižnih europskih sveučilišta. Predstavnici odjela za elektroničko inženjerstvo uputili su nas u sadržaj studija i kako pripremaju studente za posao u stvarnom industrijskom okruženju te nam dali  uvid u laboratorije u kojima studenti imaju priliku pretvoriti teoriju u praksu, odnosno njihov makerspace. Također smo posjetili knjižnicu sveučilišta Trinity Knjiga Kellsa (Book of Kells).

Program smo završili posjetom Institutu za umjetnost, dizajn i tehnologiju koji je osnovan kao autonomna visokoškolska ustanova unutar sektora Tehnoloških instituta. Danas IADT ima 2.300 redovitih studenata iz više od 80 različitih nacija, 800 izvanrednih studenata i planira se povećati na 3.000+ redovitih mjesta. IADT je ​​izgradio međunarodnu reputaciju u kreativnom, kulturnom, poduzetničkom i digitalnom medijskom sektoru te je također cijenjeni partner u obrazovanju i poduzećima u široj regiji Dublina i istočne obale.

Studijski posjet organizirao je ODRAZ u sklopu projekta STEM za održivu budućnost koji provodi u partnerstvu s Veleučilištem u Šibeniku, Tehničkim veleučilištem u Zagrebu i udrugom Radiona. Više o projektu pročitajte OVDJE.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

     

Pin It on Pinterest

Share This