SMCNetZero: Sudjelovali smo u programu izgradnje kapaciteta za male i srednje velike gradove

03.05.2024 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Kao dio aktivnosti projekta SMCNetZero provedeni su moduli za izgradnju kapaciteta koji su pružili znanje i alate za pripremu gradova na putu prema klimatskoj neutralnosti, posebno usmjereni na manje gradove. Na provedenim modulima aktivno su uz predstavnike ODRAZ-a sudjelovali i predstavnici gradova članova mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE: Kranj, Križevci, Labin i Sarajevo.

SMCNetZero: u sklopu projekta proveden je sveobuhvatan skup modula koji će pomoći pripremiti gradove za provođenje aktivnosti na putu postizanja klimatske neutralnosti.

Niz modula za izgradnju kapaciteta ponudio je znanje, vještine i alate te prijenos iskustava na razini EU-a, posebno usmjeren na potrebe i kontekst manjih gradova.

 

SMCNetZero

Fokus je bio na ključnim sektorima koji mogu doprinijeti ciljevima klimatske neutralnosti, zgradarstvu, prometu i energiji, te na ključnim omogućavajućim akcijama, uključujući sudjelovanje građana, žive laboratorije (living labs), poslovne modele, inovativno financiranje i digitalnu transformaciju.

Na provedenim modulima aktivno su uz predstavnike ODRAZ-a sudjelovali i predstavnici gradova članova mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE: Kranj, Križevci, Labin i Sarajevo.

Dana 5. ožujka 2024. održan je prvi modul, Faza planiranja – Strateški modul temeljen na metodologiji Putokaza/karte za postizanje klimatske neutralnosti. Sudionici su upoznati koliko je važan međusektorski pristup, analiza trenutačnog stanja i jasna vizija budućnosti u kakvoj želimo vidjeti naše male i srednje gradove.

Transformativna druga faza programa izgradnje kapaciteta, Enabling Stage, provedena je u Danskoj, u Kopenhagenu 10. i 11. travnja 2024. Tijekom intenzivnog dvodnevnog sastanka bavili smo se vitalnim čimbenicima koji će potaknuti male i srednje gradove prema njihovim ambicijama klimatske neutralnosti do 2030. i 2050. godine.

Prvi dan obrađene su teme povezive s vrhunskim mehanizmima financiranja skrojenih prema jedinstvenim izazovima i mogućnostima manjih urbanih područja. Rasprave su također obuhvaćale integraciju živih laboratorija i bihevioralnog dizajna, ključnog za poticanje okruženja inovacija i suradnje.

Drugi dan pomaknuo je fokus prema praktičnim implementacijama. Istraženi su ključni urbani sektori poput mobilnosti i prometa, energetske učinkovitosti i digitalnog planiranja. Vrhunac je bio posjet danskom laboratoriju za život na otvorenom, Danish Outdoor Living Lab (DOLL), gdje su sudionici iz prve ruke iskusili pionirska urbana rješenja koja utiru put digitalnoj transformaciji i održivosti, i, još važnije, koliko se navedeni laboratorij uklopio u život lokalne zajednice.

Faza lokalne prilagodbe provedena 25. travnja 2024. omogućila je dijalog sudionika gdje su predstavnici gradova upoznati s rješenjima za vlastite poteškoće i izazove, koja funkcioniraju u drugim gradovima a jednostavno su primijenjiva na njihove sredine – lokalizacija globoalno primijenjivih uspješnih rješenja.

Projekt SMCNetZero financiran u sklopu Horizon Europe radi na širenju lokalnih inovacijskih ekosustava u malim i srednjim gradovima (SMC). Cilj je sastavljanje mreže aktera inovacija uključujući službenike javnog sektora iz malih i srednje velikih gradova, poduzeća, akademske zajednice, nevladinih organizacija i investitora diljem Europe, potičući zajednicu suradnje i napretka.

Više podataka je dostupno na Internet stranici projekta putem koje se pristupa i online forumu namijenjenom svima zainteresiranim za napredak prema klimatskoj neutralnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This