Sint-Niklaas, lider održive mobilnosti, domaćin studijskog putovanja i umrežavanja za predstavnike europskih mreža CIVINET

20.06.2024 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Belgijski grad Sint-Niklaas bio je domaćin i suorganizator studijskog putovanja i događaja umrežavanja, održanog 5. i 6. lipnja 2024., u organizaciji CIVITAS MUSE-a (CIVITAS Coordination and Support Action). Ovaj događaj okupio je gradske dužnosnike, stručnjake za mobilnost i ključne dionike iz svih 11 nacionalnih mreža CIVINET, s ciljem unapređenja održive urbane mobilnosti diljem Europe.

Predstavnici Grada Sint-Niklaasa, zajedno s organizatorima iz Mobiel 21, pružili su sudionicima platformu za razmjenu znanja, inovativnih praksi i rješavanje kritičnih izazova u transformaciji urbane mobilnosti.

U programu su aktivno sudjelovali i predstavnici Tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE iz ODRAZ-a te predstavnici gradova članova iz mreže CIVINET, uključujući dogradonačelnika Varaždina, Miroslava Markovića, i Andru Pavunu, pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba

 

Siint-Niklaas lider održive mobilnosti

Kroz niz zanimljivih sesija i aktivnosti, 40 sudionika imalo je priliku produbiti svoje razumijevanje politika i inicijativa na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, podijeliti uspjehe i izazove te dobiti inspiraciju iz interaktivnih rasprava i poticajnog posjeta primjerima dobre prakse.

Rasprave su istaknule transformativni potencijal suradničkih mreža poput CIVITAS-a u oblikovanju održivih urbanih programa, naglašavajući kontinuirani dijalog, usklađenost politika i strateška partnerstva za poticanje otpornih, uključivih i visokokvalitetnih urbanih okruženja.

Grad domaćin, Sint-Niklaas, smješten između Genta i Antwerpena, ima oko 82.000 stanovnika. Kao mjesto susreta odabran je zbog pionirske strategije urbanog planiranja, uključujući integraciju zelenih površina, transformacije prilagođene pješacima i uspješne inicijative za upravljanje prometom poput Schoolstraata. Sudionici su svjedočili projektima adaptivne ponovne upotrebe koji su istaknuli predanost grada razvoju mješovite namjene i revitalizaciji susjedstva. Rezultat je to godina promišljanja prostora, mobilnosti i aktivnog sudjelovanja u projektima CIVITAS Prosperity i CIVITAS Park4SUMP. Sint-Niklaas je pokrenuo razne projekte i inicijative usmjerene na promicanje aktivne mobilnosti, smanjenje emisije ugljika i poboljšanje ukupne kvalitete života. Samim time bio je odlična lokacija za rad na daljnjem napretku urbanih prostora i mobilnosti i zaslužuje zahvalu na odličnom domaćinstvu!

Više o aktivnostima mreže CIVINET pogledajte OVDJE.

 

Pin It on Pinterest

Share This