Prva godišnja skupština CIVINET Slovenija-Hrvatska

11.02.2014 | ODRAZ-ove vijesti

Prva godišnja skupština CIVINET Slovenija-Hrvatska održana je 6. veljače 2014. u Ljubljani, uz sudjelovanje predstavnika više gradova i drugih dionika održive mobilnosti iz obje zemlje. CIVINET Slovenija-Hrvatska je osnovan krajem travnja 2013., na poticaj Grada Ljubljane i Regionalnog centra zaštite okoliša iz Ljubljane te Grada Koprivnice, ODRAZ-a i Udruge gradova u RH.

Svrha mreže CIVINET je suradnja hrvatskih i slovenskih gradova u stvaranju uvjeta za održivi razvoj, bolju mobilnost ljudi u gradskim središtima, smanjivanje klimatskih promjena i poboljšanje kvalitete  zraka.

Kao jedan od primjera dobre prakse, Helena Hećimović predstavila je projekt CIVITAS DYN@MO, koji se provodi u Gradu Koprivnici.

Skupština je prihvatila sastav Upravnog odbora mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska u kojemu su predstavnici četiri hrvatska (Čakovec, Koprivnica,Rijeka i Zagreb)  i četiri slovenska grada (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica i Velenje). ODRAZ-Održivi razvoj zajednice potvrđen je kao tajništvo za hrvatsku stranu CIVINET-a.

U Akcijskom planu za 2014. godinu predviđeno je i studijsko putovanje u gradove dobre prakse u Sloveniji i Hrvatskoj ( Ljutomer, Murska Sobota, Čakovec i Koprivnica), koje će se organizirati u proljeće ove godine.

Mreže CIVINET financiraju se iz programa CIVITAS CAPITAL, a okupljaju gradove susjednih zemalja i druge dionike, koji se međusobno lakše sporazumijevaju. Na toj osnovi nastale su mreže frankofonskih zemalja, njemačkog govornog područja te mreže Španjolska-Portugal, Italija, Velika Britanija- Irska, Nizozemska-Flandrija, Poljska, Mađarska, Češka-Slovačka te Slovenija-Hrvatska. CIVINET-u Slovenija-Hrvatska za sada je pristupilo 33 gradova i organizacija od čega 10 slovenskih i 11 hrvatskih gradova te je to najbrojnija CIVINET mreža.

Pin It on Pinterest

Share This