Istražite rješenja za izazove mobilnosti u Zagrebu – prijavite se na CIVITAS-ovu ljetnu školu!

19.04.2024 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Pozivamo vas da se prijavite na besplatnu CIVITAS-ovu ljetnu školu od 2. do 5. rujna 2024. u Zagrebu. Očekuje vas inspirativno iskustvo učenja sa stručnjacima i kolegama iz cijele Europe. Glavna tema je učinkovita komunikacija i suradnja s dionicima te sudjelovanje javnosti i zajedničko stvaranje. Ova škola pruža priliku istražiti održiva rješenja za tri ključna izazova u središtu grada: parkiranje u stambenim područjima, proširenje pješačkih zona i implementacija školskih ulica. Prijavite se do 31. svibnja 2024. i budite dio ovog jedinstvenog CIVITAS-ovog događaja!

Cilj 3,5-dnevnog događaja je razmjena iskustava i spoznaja povezanih s planiranjem održive urbane mobilnosti, doprinos pronalaženju novih rješenja za lokalne izazove mobilnosti, jačanje osobnih kapaciteta te razvoj individualnih znanja i vještina.

 

civitas-ova ljetna škola

Ključna točka fokusa i sveobuhvatna tema bit će razvoj i razmjena iskustava u vezi s mekim vještinama, odnosno učinkovita komunikacija i suradnja s dionicima te sudjelovanje javnosti i zajedničko stvaranje.

Izvješće CIVITAS-a o tržištu rada u urbanoj mobilnosti EU-a istaknulo je da su učinkovita komunikacija s dionicima (upravljanje dionicima) te sudjelovanje javnosti i zajedničko stvaranje navedeni kao dvije najtraženije meke vještine koje su ispitani europski stručnjaci za urbanu mobilnost istaknuli. Ovogodišnja CIVITAS-ova ljetna škola odgovara na tu potrebu.

Sudionici će se, nadalje, upoznati s „akcijskim učenjem“, koje uključuje mješavinu stručnih predavanja, interaktivnih zadataka i grupnog rada na studiji slučaja koji se odnosi na identificirani lokalni izazov mobilnosti. Praktični zadaci pomoći će sudionicima da primijene naučene lekcije i upoznaju kolege iz cijele Europe.

Tečaj također uključuje uvodna izlaganja predstavnika Grada Zagreba i CIVITAS-a, obilazak grada koji prolazi nekoliko područja koja su povezana s izazovima mobilnosti s kojima se grad Zagreb suočava, prezentacije stručnjaka za mobilnost (mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska – JIE, Mobiel 21 , Sveučilište Sjever, Sveučilište u Zagrebu), grupni rad na pronalaženju rješenja za identificirane izazove mobilnosti, prezentacije novih rješenja od strane sudionika te društvene aktivnosti. Više detalja o programu bit će objavljeno uskoro.

Među glavnim ciljevima ljetne škole je podržati Zagreb u pronalaženju rješenja za neke od njihovih izazova mobilnosti promatrajući ih iz različitih kutova, npr. s obzirom na ciljne skupine, načela, lokacije, specifične ciljeve i izazove.

Jedan od ključnih ciljeva ljetne škole je pružiti podršku Zagrebu u pronalaženju rješenja za svoje izazove u mobilnosti putem raznolikog promatranja tih problema. To uključuje sagledavanje tih izazova iz različitih perspektiva, kao što su različite ciljne skupine, načela, lokacije, specifični ciljevi i izazovi.

Grad Zagreb predstavlja tri konkretna izazova mobilnosti, a svi su povezani sa sveobuhvatnom temom tečaja:

  • Izazov br. 1 odnosi se na parkiranje u stambenim područjima: zbog lokalnih okolnosti bilo bi potrebno smanjiti broj parkirnih mjesta za 30 % – 50 %. Iako šira javnost podržava takve mjere, stanovnici se žestoko opiru. Kako se ova prijeko potrebna promjena mobilnosti može uspješno provesti.
  • Izazov br. 2 vezan je za proširenje pješačke zone u središtu grada: Dok se uklanjanje automobila s ulica gleda povoljno, kako se može regulirati pristup različitih dionika? Gdje bi se trebale dogoditi promjene i kako ih prezentirati javnosti?
  • Izazov #3 odnosi se na školske ulice. Grad Zagreb želi uvesti progresivne školske ulice u gradu kako bi se povećala sigurnost u prometu, posebice djece, ali i smanjilo zagađenje i buka. Konkretan ishod Ljetne škole CIVITAS mogla bi biti jedna školska ulica spremna za realizaciju, kao i set smjernica vezanih uz rekonstrukciju i prometnu regulaciju škola u Zagrebu.

Na kraju tečaja bit će dodijeljeni certifikati svim polaznicima.

CIVITAS-ove ljetna škola je besplatna. Kako bi se pokrili troškovi putovanja i smještaja, ograničen broj stipendija dostupan je putem CIVITAS MUSE-a, koordinacijske i potporne akcije Inicijative CIVITAS.

Tko može sudjelovati?

Ljetna škola je namijenjena stručnjacima za urbanu mobilnost i (ograničenom broju) studenata s europskih sveučilišta te sveučilišta primijenjenih znanosti ili sl.

Neki primjeri ciljne publike uključuju, ali nisu ograničeni na:

  • Tijela javne vlasti (općine, regionalne ili nacionalne vlasti)
  • Organizacije civilnog društva (mreže gradova, biciklističke inicijative, ekološke grupe itd.)
  • Javno-privatne organizacije (biciklističke ambasade, itd.)
  • Institute znanja i istraživanja (sveučilišta, veleučilišta, istraživački centri)
  • Privatne organizacije (konzultanti, inženjerske tvrtke, pružatelji usluga)

Posebno prikladni sudionici uključuju suradnike na projektima i voditelje, političke savjetnike i službenike, državne službenike, konzultante, stručnjake, istraživače, studente (po mogućnosti magistre i doktore), dizajnere, inženjere i voditelje timova za mobilnost.

PRIJAVA

Jeste li zainteresirani za ovu jedinstvenu priliku za razmjenu i učenje? Dostupna su ograničena mjesta i stipendije. Prijavite se najkasnije do 31. svibnja OVDJE.

Zabilježite datume u svom kalendaru: ponedjeljak, 2. rujna 2024. (početak: 8:30 CET) do četvrtak, 5. rujna 2024. (završetak: 12:30 CET).

Potiču se kandidati da rezerviraju nedjelju, 1. rujna 2024. za putovanje u Zagreb, budući da CIVITAS-ov ljetni tečaj počinje rano ujutro sljedećeg dana.

Za više inspiracije pogledajte prethodna izdanja CIVITAS-ovih tečaja: zimski tečaj CIVITAS-a u Klaipedi (Litva) i Ljetni tečaj CIVITAS-a u Rethymnu na Kreti (Grčka).

Dodatne osnovne informacije o trenutnim aktivnostima izgradnje kapaciteta, uključujući ovu ljetnu školu, mogu se pronaći u CIVITAS Study Guide.

Za dodatna pitanja kontaktirajte academy@dtv.nl.

Izvor: https://civitas.eu/news/this-years-civitas-summer-course-will-be-hosted-in-zagreb

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This