Prijavi se na konferenciju o održivoj urbanoj mobilnosti “SUMP za male i srednje velike gradove” u Velikoj Gorici!

04.03.2024 | ODRAZ-ove vijesti

Otvorene su prijave za sudjelovanje na 11. skupštini mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i popratnoj konferenciji posvećenoj planovima održive urbane mobilnosti u malim i srednje velikim gradovima. Konferencija će se održati u petak 5. travnja 2024. u prostoru velikogoričkog Poduzetničkog inkubatora. Ovo događanje koje organiziramo u suradnji s Gradom Velikom Goricom pruža izvanrednu priliku za razmjenu ideja, iskustava i primjera najbolje prakse među gradovima iz Slovenije, Hrvatske i Jugoistočne Europe. Cilj je istaknuti izazove i mogućnosti u domeni održive mobilnosti i prometno-prostornog planiranja u urbanim sredinama. Prijave su otvorene do 25. ožujka 2024.

U 10 sati započinje godišnja skupština mreže CIVINET, tijekom koje će biti prezentirani rezultati i planovi Mreže za proteklu i tekuću godinu, uključujući izjavu Smjernice za djelovanje Mreže u 2024. godini, ističući ključne teme za buduće aktivnosti.

Nakon skupštine, od 11 sati, održat će se konferencija usredotočena na planove održive urbane mobilnosti (SUMP) u malim i srednje velikim gradovima u Sloveniji, Hrvatskoj i regiji. Ovi planovi obuhvaćaju strategije za promicanje ekološki prihvatljivih, učinkovitih i pristupačnih prijevoznih rješenja u urbanim područjima. To odražava osnovnu potrebu prilagodbe gradova radi poticanja održive mobilnosti i unaprjeđenja kvalitete života građana.

Na konferenciji će sudionici imati priliku upoznati se s primjerima uspješne prakse u području održive urbane mobilnosti u Velikoj Gorici. Istaknut će se koncept mobilnosti kao usluge (MaaS) kroz primjer Arrive, koji je vodeći hrvatski i jedan od najvećih europskih autobusnih prijevoznika. Također će se predstaviti specifičnosti izrade SUMP-a za male gradove, što će biti ilustrirano primjerom Ljutomera iz Slovenije. Nadalje, bit će prezentiran priručnik “Nacionalna podrška izradi planova održive urbane mobilnosti”, koji je priredio ODRAZ.

Uz to, konferencija će obuhvatiti primjere implementacije SUMP-a u gradovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, uključujući prezentaciju projekta PUMA (Plans for Urban Mobility Actions). Ovaj projekt ima za cilj razviti i analizirati urbane planove mobilnosti s fokusom na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 % do 2030.

Nakon konferencije slijedi terenski posjet, prilika za sudionike da istraže primjere dobre prakse održive mobilnosti u Velikoj Gorici. Planirani završetak konferencije je u 16 sati.

Prethodnog dana, u četvrtak, 4. travnja, održat će se sastanci Akademskog, Upravnog i Političkog odbora.

Ovo događanje okuplja članove mreže CIVINET, stručnjake, praktičare i donositelje odluka iz različitih područja povezanih s urbanim planiranjem, prometom i održivim razvojem. Kroz prezentacije i rasprave, sudionici će dijeliti znanje, inspirirati se i razvijati nove ideje za unaprjeđenje održive mobilnosti u svojim gradovima.

Ovo je ključni korak prema gradovima koji su inkluzivniji, zdraviji i održiviji, promovirajući alternativne načine prijevoza i smanjenje emisije CO2 te poboljšanje kvalitete života svih građana.

PRIJAVA
Molimo vas da svoje sudjelovanje prijavite najkasnije do ponedjeljka, 25. ožujka, putem online obrasca koji možete pronaći na sljedećoj poveznici: Prijavni obrazac.

Detaljan program možete pronaći OVDJE.

Preporuka za smještaj 
Hotel Garden Hill, preko puta Poduzetničkog inkubatora (https://www.hotel-garden-hill.hr/hr/)

Radujemo se vašem dolasku u Veliku Goricu!

 

Pin It on Pinterest

Share This