Predstavljena studentska rješenja s interdisciplinarne radionice “Prostor i organizacija prometa u Varaždinu”

30.09.2022 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Varaždinu su 19. i 21. rujna 2022. predstavljena rješenja studenata Sveučilišta Sjever razvijena na četverodnevnoj interdisciplinarnoj radionici s naglaskom na STEM pristupu razvoju urbane mobilnosti. Prvi dan održao se panel „Integrirani javni prijevoz putnika – dostupna i povezana regija Sjeverna Hrvatska“. Drugi panel proučavao je temu „SUMP Grada Varaždina – evaluacija i dosadašnja primjena“. Na panelima su, uz studente i predstavnike Sveučilišta Sjever, sudjelovali predstavnici Grada Varaždina i udruge Varaždinski biciklisti te ostali zainteresirani građani.

Smisao javnoga prijevoza u okviru ekološke, ekonomske i društvene održivosti bila je jedna od tema panela održanog 19. rujna. Prije same rasprave, u sklopu uvodnih predavanja predstavljena su prometno-prostorna rješenja studenata razvijena u sklopu interdisciplinarne radionice s  naglaskom na STEM pristup razvoju urbane mobilnosti koju je organizirao ODRAZ u suradnji sa Sveučilištem Sjever.

Javni gradski prijevoz Grada Varaždina bila je prva tema koju su predstavili studenti. Uz navedene prednosti javnog gradskog prijevoza, provedena je analiza trenutnog stanja u sklopu koje su studenti proveli anketu funkcionalnosti i učinkovitosti javnog gradskog prijevoza u Varaždinu. Više od 70 % posto ispitanih složilo se da bi koristili javni prijevoz kada bi bio financijski povoljan, redovit, frekventan i kada bi postojala jedna karta koja se može koristiti za vlak i autobus, a da je pritom lako presjedati zbog usklađenih voznih redova. Umjesto kružnih autobusnih linija, studenti su predložili dvosmjerna putovanja i djelomičnu izmjenu linija 2 i 3.  

Prostorno uređenje gradskog bloka Banfica s naglaskom na održivoj mobilnosti sljedeća je predstavljena tema. Istaknuti ciljevi bili su poticanje održive mobilnosti na području bloka putem reduciranja uličnog parkinga, zona smirenog prometa i usmjeravanja glavnine prometa na veće prometnice. Nadalje, povećanje kvalitete života na promatranom području predloženo je povećanjem sigurnosti kretanja, povećanjem zelenih površina, uređenjem zelenih otoka za odlaganje otpada i sadržaja za sve dobne skupine.

Na drugom panelu „SUMP Grada Varaždina – evaluacija i dosadašnja primjena“ moderator panela Ante Klečina najprije je predstavio prisutnima temu skupa – plan održive urbane mobilnosti (SUMP). SUMP simbiozom prometnog i prostornog planiranja donosi smjernice i inovativni način upravljanja i kreiranja gradskog prometa koji ponajprije zadovoljava potrebe ljudi. Plan održive urbane mobilnosti u Varaždinu postoji od 2018. godine kada je započela njegova primjena.

Ideja predstavljenog studentskog rješenja na ovome panelu je reduciranje cestovnog prometa, povećanje sigurnosti svih sudionika i oslobađanja dodatnog prostora ulica za druge sadržaje. Tema prezentacije bila je, dakle, reorganizacija prostora korištenjem jednosmjernih ulica. Konkretno, studenti su ponudili prijedlog reorganizacije Milčetićeve ulice, Vukovićeve ulice i POS naselja kod Sveučilišta Sjever.

Zaključci rasprava bili su da je konstanta edukacija svih korisnika u mobilnosti nužna kao  i odgovarajuće kampanje u promicanju održivih rješenja u mobilnosti. Također, prepoznate greške u postojećoj infrastrukturi prilika su za obostrano učenje i komunikaciju ispravnih rješenja.

Interdisciplinarna radionica i predstavljanje rješenja organizirano je u sklopu projekta Urban STEM.

 

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

    

Pin It on Pinterest

Share This