Poziv na 8. CIVINET Forum u Sarajevu: Na putu prema klimatski neutralnim gradovima

04.09.2023 | ODRAZ-ove vijesti

Klimatski neutralni gradovi središnja su tema ovogodišnjeg CIVINET Foruma koji će se održati 12. i 13. listopada 2023. u Sarajevu. Forum organizira ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE) u suradnji s Kantonom Sarajevom i Gradom Sarajevom. Prilika je to za aktivno sudjelovanje, prijenos znanja i dobre prakse te informiranje o europskim politikama i projektima značajnima za održivu urbanu mobilnost i klimatsku neutralnost, kao i relevantnim projektima u tom području koje provode članovi Mreže. Rok za prijavu: 6. listopada.

Europa se obvezala da će do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent. Da bi to postala, važno je gradove učiniti klimatski neutralnima. Na putu do toga, lokalne vlasti su ključne. One moraju aktivno raditi na preobrazbi prometnog sustava zbog njegovih dalekosežnih učinaka na okoliš i klimu.

Radi uspješne transformacije i povećanja održivosti europskog prometnog sektora gradovi i regije u EU-u moraju staviti veći naglasak na poticanje mobilnosti bez emisija, promicanje aktivnih i zajedničkih načina prijevoza, reorganizaciju gradske mobilnosti i bolje povezivanje ruralnih područja. Ti su prijedlozi izneseni u mišljenju Europskog odbora regija (OR) o Strategiji EU-a za održivu i pametnu mobilnosti. Strategija je, između ostalog, postavila cilj za “100 europskih klimatski neutralnih gradova do 2030.”

Među odabranim gradovima koji sudjeluju u misiji EU-a su i gradovi, članovi Mreže –  Ljubljana i Velenje iz Slovenije, Zagreb iz Hrvatske te Sarajevo iz BiH.

Forum je odlična prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava s kojima se susreću CIVINET-ovi gradovi koji sudjeluju u Misiji. Kroz peer-to-peer razmjenu raspravljat će se o konkretnim načinima na koje gradovi mogu postići svoje ciljeve dekarbonizacije prometa.

————————-

Forum će započeti u četvrtak 12. 10. u 12:30 okupljanjem sudionika u prostoru Gradske vijećnice Sarajevo te će se nastaviti vođenim terenskim obilaskom sarajevskim primjerima dobre prakse.

Terenski obilazak uključit će:

  • posjet početnoj stanici Željezničke stanice Sarajevo
  • vožnju prigradskim vlakom koji je sastavni dio javnog prijevoza na relaciji Sarajevo – Visoko ili Sarajevo Pazarić
  • vožnju turističkim autobusom tijekom koje će sudionici imati prilike vidjeti rekonsturiranu željezničku prugu, biciklističku infrastrukturu, trolejbuski depo i nove trolejbuse
  • vožnju trolejbusom / turističkim vlakom do Vilsonovog šetališta gdje je uspostavljena zona ograničenog prometa i izgrađena nova biciklistička infrastruktura
  • posjet prvom „Ostrvu mobilnosti“ u Sarajevu koji je realiziran u okviru projekta TRIBUTE
  • vožnju žičarom.

U petak 13. 10., od 10 sati u Hotelu Europa slijedi raznovrsan program Foruma  #OnTheWayToClimateNeutrality koji uključuje tematska izlaganja i panel raspravu predstavnika CIVINET-ovih klimatski neutralnih gradova te pitch sesiju s fokusom na projekte i primjere dobre prakse u postizanju klimatske neutralnosti.

Predviđeno trajanje Foruma je do 15 sati, nakon čega slijedi zajednički ručak.

Sudjelovanje na Forumu je besplatno. Troškove prehrane pokriva organizator. Troškove putovanja i smještaja snose sudionici.

Pozivamo predstavnike vašeg grada / općine / institucije da sudjeluju na Forumu i tako steknu nova znanja i razmjene iskustva s gradovima i općinama u okruženju.

PRIJAVA
Sudjelovanje prijavite najkasnije do 6. listopada na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/nMQeZmDW8w325wb99

Program Foruma pogledajte OVDJE.

Vidimo se u Sarajevu!

 

Za sudionike kojima je potreban smještaj domaćini su preporučili sljedeće hotele:

www.hoteleuropegroup.ba/ba/europe (mjesto održavanja Foruma, reservation@hoteleurope.ba)
www.swissotel.com
boutiquebristol.ba
radonplaza.ba/
hotelcolorsinnsarajevo.com/
hotelpresident.ba/
www.marriott.com/en-us/hotels/sjjri-residence-inn-sarajevo/overview/
www.hotelfestival.ba/

#CIVINETForumSarajevo #OnTheWayToClimateNeutrality #ClimateNeutralCities

Pin It on Pinterest

Share This