Otvorene prijave za besplatnu ljetnu školu “STEM pristup za gradove budućnosti” koja će se održati od 18. – 22. srpnja 2022. u Šibeniku

21.06.2022 | Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Pozivamo maturante i studente visokih učilišta u Hrvatskoj da iskoriste jedinstvenu priliku i prijave se na besplatnu ljetnu školu “STEM pristup za gradove budućnosti” koja će se od 18. do 22. srpnja 2022. održati u novootvorenom kampusu na šibenskoj Tvrđavi sv. Ivana. U interdisciplinarnom okruženju pod vodstvom profesora mentora, polaznici ljetne škole imat će priliku baviti se temama prometnog i prostornog planiranja te izraditi prijedlog idejnog rješenja razvoja odabranih područja u Šibeniku. Ljetnu školu organizira ODRAZ u suradnji s partnerima u sklopu projekta “Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti”. Rok za prijavu: 5. srpnja 2022.

Cilj ljetne škole

Pružiti mladima (studentima) mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanje u interdisciplinarnim radionicama pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih ograničenja.

Najveća korist za mlade očituje se u mogućnosti praktičnog rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima.

Tko se može prijaviti?

Ljetna škola je namijenjena studentima i budućim studentima studijskih programa u STEM područjima (geografija, prostorno planiranje, urbanizam i arhitektura, promet, građevina, strojarstvo i dr.). Na ljetnoj školi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 29 godina.

Prijava mora sadržavati:

  • popunjeni online obrazac prijave
  • motivacijsko pismo u kojem prijavitelj objašnjava zašto je dobar kandidat/kinja za sudjelovanje na ljetnoj školi

Prijavi se do 5. srpnja 2022. i pridruži nam se: https://forms.gle/HwBiqLvk1DtSX9A7A

S obzirom na ograničen broj mjesta (20 sudionika), pri odabiru sudionika vodit ćemo računa da okupimo polaznike iz različitih studijskih programa i STEM područja, pri čemu ćemo posebno uzeti u obzir motivacijsko pismo (pitanje u online obrascu) svakog prijavljenog. Nakon isteka roka za prijavu, svi prijavljeni će putem elektroničke pošte biti obaviješteni o statusu svoje prijave.

Teme

Mobilnost i promet, prostorno planiranje, strategije razvoja, idejni projekt, izrada modela i rješenja za identificirane prostorne probleme, STEM pristup znanosti, nove tehnologije, urbanizam, planiranje i razvoj gradova, dobro upravljanje, design thinking i sl.

Opis aktivnosti

Četverodnevna interdisciplinarna radionica pod vodstvom mentora, s temom obrade urbanog planiranja odabranog područja grada Šibenika.
Područje obuhvata: od razine kompleksa, preko kvarta ili četvrti, do razine grada.

Rezultati 

Mladi podijeljeni u pet interdisciplinarnih timova izradit će prijedloge razvoja “idejnog projekta”/modela, koji osim tekstualnog uključuje i grafički prijedlog te kartografski prikaz te mogućnost dodavanja anketa kao alata ispitivanja javnog mnijenja.

Troškovi edukacije

Sve troškove (prijevoza, smještaja i prehrane) pokriva organizator Ljetne škole.
Napomena: refundirat će se samo troškovi karte javnog prijevoza (ne uključuje naknadu troškova dolaska osobnim vozilom).

Predstavljanje studentskih radova – Dan otvorenih vrata

Zadnji dan ljetne škole, u suradnji s Veleučilištem iz Šibenika i Gradom Šibenikom bit će organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će biti održano predstavljanje studenskih radova predstavnicima Grada Šibenika i široj javnosti. Idejna rješenja koja će mladi izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti  na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Smještaj

Kampus Tvrđave sv. Ivana, Put Tanaje 29, 22000 Šibenik

Kampus šibenske Tvrđave sv. Ivana je smješten unutar najviše i površinom najveće šibenske kopnene utvrde. Nedavno je otvoren nakon kompleksne obnove. Ima 14 spavaonica, tri suvremeno opremljene učionice, prezentacijski prostor te zajedničke prostorije za druženje i odmor. Predviđen je za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen isključivo organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave i razmjene.

Poziv i program rada pogledajte OVDJE.

.

.

.

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

    

Pin It on Pinterest

Share This