Održana završna konferencija projekta “STEM za održivu budućnost”

03.05.2023 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 28. travnja 2023. održana završna konferencija projekta STEM za održivu budućnost pod nazivom “Povezivanje obrazovanja i prakse u STEM-u”. Cilj konferencije bio je upoznati sve zainteresirane s rezultatima i ishodima projekta te raspraviti koristi od sinergije organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija u provedbi dodatnih aktivnosti i praktičnih radionica putem kojih mladi imaju mogućnost stjecanja potrebnih kompetencija.

Svrha ovog zajedničkog projekta ODRAZ-a, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Šibeniku i udruge Radiona, je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i sl.

  

Nakon uvodnog pozdrava Lidije Pavić-Rogošić, direktorice ODRAZ-a, predstavljeni su rezultati projekta. Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a prezentirala je ostvarene aktivnosti projekta s posebnim naglaskom na STEM akademiju i radionise za studente. Frane Urem s Veleučilišta u Šibeniku održao je predavanje pod nazivom ˝Kodirajmo zabavu: Java Alice animacija i SQL igra potrage˝. Matej Paranos s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt Urban STEM u kojem je ODRAZ sudjelovao kao partner te upoznao prisutne s vodikovim tehnologijama. Prikazan je kratki film o STEM projektu u izradi kojeg je sudjelovalo Tehničko veleučilište u Zagrebu.

U drugom dijelu konferencije, održana je panel rasprava Povezivanje obrazovanja i prakse u STEM-u na kojoj su sudjelovali Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Antonija Penđer, također s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Frane Urem s Veleučilišta u Šibeniku i Kristina Careva s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru projekta provedene su brojne aktivnosti za popularizaciju STEM-a, a projekt je pružio i izvrsnu priliku za jačanje suradnje akademske zajednice i civilnog društva. Na konferenciji su predstavljene brojne aktivnosti projekta: organizacija STEM akademije, STEM radionica na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, znanstvene radionice iz područja STEM-a s praktičnim vježbama na temu primjene dronova i robotike za studente i zainteresirane mlade, radionice Java Alice animacija i SQL igra potrage, upoznavanje mladih s vodikovim tehnologijama, radionice izrade Teslinog transformatora, jednodnevne radionice s praktičnim vježbama za maturante, srednjoškolce i studente, organizacija ljetne škole STEM-a za studente i mlade predstavnike OCD-a iz cijele Hrvatske te druge aktivnosti.

Galerija fotografija s konferencije je dostupna OVDJE.

.

.

Projekt STEM za održivu budućnost je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.

    

Pin It on Pinterest

Share This