Europski tjedan mobilnosti obilježili smo tribinom “Ženski pogled na kretanje gradom – problemi, ideje, rješenja”

20.09.2022 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

ODRAZ se pridružio obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti tribinom koja stavlja naglasak na potrebe žena prilikom kretanja gradom, održanoj 16. rujna 2022. u prostoru Kulturno informativnog centra u Zagrebu.

Tribina je organizirana u suradnji s Gradskim uredom za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo (Odjel za promicanje ljudskih prava i civilno društvo).

 

U uvodnom dijelu, Magdalena Makar iz ODRAZ-a najavila je panelistice i sudionicima objasnila što je Europski tjedan mobilnosti. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je „Bolja povezanost“, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Jana Radić iz Grada Zagreba poželjela je dobrodošlicu sudionicima. Ukazala je na važnost urbane sigurnosti žena i najavila izradu studije o potrebama javnog prijevoza, dobivena rješenja će utjecati na urbano planiranje. 

Snježana Kovač iz Škole za cestovni promet prezentirala je rezultate istraživanja “Tko su bolji vozači: žene ili muškarci?”.  U našoj kulturi još uvijek prevladava stav da su muškarci bolji vozači od žena, iako statistički pokazatelji to ne potvrđuju. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti imaju li takve stavove i osobe koje kandidate za vozače poučavaju prometnim propisima i vozačkim vještinama. U ispitivanju je sudjelovalo 172 voditelja, predavača i instruktora vožnje iz autoškola širom Hrvatske. Pokazalo se da su muškarci na skali vozačkih vještina procijenjeni boljim vozačima. Dobivena razlika proizlazi iz činjenice da su muškarci procijenjeni boljima u perceptivno motoričkim vještinama, dok su u pogledu sigurnosti vožnje muškarci i žene procijenjeni jednakima. Pokazala se i spolna razlika među procjenjivačima: žene smatraju ženske vozače boljima, dok muškarci smatraju muškarce boljim vozačima. U skladu s pretpostavkom, poučavatelji u autoškolama se po svojim uvjerenjima o vozačkim vještinama muškaraca i žena uglavnom ne razlikuju značajno od samih vozača. Polazeći od pretpostavke da naša uvjerenja oblikuju naše ponašanje, što po načelu samoispunjavajućeg proročanstva može dovesti do toga da se uvjerenja i potvrde, rezultati su razmatrani s njihovog praktičnog značaja za poboljšanje sigurnosti cestovnog prometa.

Dunja Bonacci Skenderović iz inicijative Safecity Croatia predstavila je mobilnu aplikaciju Safecity. Safecity je anonimna aplikacija u kojoj svatko može navesti nasilje u javnom prostoru koje im je počinjeno i locirati točno gdje se to dogodilo, bilo da se radi o seksualno skrivenom uznemiravanju, fizičkom nasilju ili bilo kojoj drugoj vrsti nasilja. Uz pomoć podataka, aplikacija služi kako bi građani i građanke, zajednice i lokalne uprave mogle vidjeti razmjere uličnog uznemiravanja, te identificirati čimbenike koji uzrokuju ponašanje koje vodi do nasilja i zajedno djelovati prema stvaranju sigurnijih prostora. Objašnjen je način kako rukovoditi aplikacijom, na koja pitanja je nužno odgovoriti i koje podatke aplikacija konačno generira.

Italina Benčević iz udruge RODA – Roditelji u akciji je predstavila projekt zakOČI koji za cilj ima unapređenje društvenoga razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnoga zdravstva, policije i obrazovanja, jedinica lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva u području sigurnosti djece u prometu. Projektom se željela poboljšati dobrobit i sigurnost djece i povećanje njihove tjelesne aktivnosti (i manje upotrebe vozila roditelja) kroz smanjenje izloženosti riziku tijekom pješačenja ili bicikliranja i promišljanje prometnoga okoliša prijateljskoga za djecu pješake.

RODA je objavila članak Perspektiva vjetrobranskog stakla koji govori o pogledu „iza volana“. Kako vozači, ali i suputnici vide svijet kroz automobilsko staklo odvojeni od tog svijeta bez dovoljno informacija o njemu. Tako jedna studija o psihologiji vozača kaže kako vozači stvaraju brzu površnu impresiju o ljudima i okolini kroz koju voze koja je negativnija od onih koje stvaraju pješaci ili biciklisti. Samo zato jer vozeći u automobilu ne mogu dobiti dovoljno informacija.

 

Pin It on Pinterest

Share This