Održana edukacija za studente i predstavnike udruga o novim konceptima prostorno-prometnog urbanog planiranja

20.12.2018 | ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta “Planiraj i kombiniraj!” 13. i 14. prosinca 2018. u prostoru HKD Napretka u Zagrebu održana je dvodnevna edukacija o planiranju održive mobilnosti u gradovima za studente Fakulteta prometnih znanosti, Arhitektonskog fakulteta, Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (studij prostorno planiranje i regionalni razvoj) te Šumarskog fakulteta (studij urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša) i mlađe predstavnike udruga.

Na radionici je sudjelovalo 40-ak studenata i njihovih profesora te mlađi predstavnici udruga koje se bave održivim prometom. Radionica je organizirana sa svrhom uključivanja studentske i mlađe populacije u promišljanje i planiranje mobilnosti.

Edukacija je započela prezentacijom Ivana Šimuneca iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji je sudionike upoznao sa strateškim i zakonskim okvirima u planiranju urbane mobilnosti.

Ante Klečina studentima je prezentirao stanje prometa u RH i osnovne strateške odrednice, pregled eksternih troškova prometa, koncept integriranog prijevoza putnika te osnovne smjernice i koncept “transit oriented develpoment-a”, urbanog planiranja koje maksimizira stambene, poslovne i prostore za stanovanje na udaljenostima pogodnim za hodanje od kolodvora i stajališta javnog prijevoza. Pored toga, prikazao je nekoliko uspješnih europskih primjera integriranog prijevoza putnika.

Slaven Gašparović s Geografskog odjela PMF-a studentima je govorio o socijalnom aspektu utjecaja prometa u prostorno-prometnom planiranju s posebnim naglaskom na prometnu marigaliziranost prostora i osoba te posljedicama koje takva marinaliziranost donosi. Prezentirao je nekoliko prijedloga rješenja za njezino ublažavanje.

Rene Lisac i Lea Petrović Krajnik s Arhitektonskog fakulteta predstavili su projekt urbane revitalizacije javnih gradskih prostora ZagrebZaMene, u sklopu kojeg je inicijativa Akupunktura grada provela interdisciplinarno istraživanje participativnog potencijala građana u planiranju javnog prostora grada Zagreba.

U popodnevnom dijelu programa, Davor Brčić s Fakulteta prometnih znanosti govorio je o značenju obrazovanja u konceptu održive urbane mobilnosti te je ovom prilikom studentima predstavio diplomski studij Gradski promet, poslijediplomski specijalistički studij Gradski promet te doktorski studij u znanstvenom polju “Tehnologija i prometa i transporta”. Na kraju, Marko Stančec je kroz primjere provedenih EU projekata sudionicima prezentirao kako urbana mobilnost i multimodalnost pozitivno utječu na poboljšanje kvalitete života u gradovima.

Drugi dan radionice, studenti su imali prilike raditi u malim grupama na konkretnim zadacima te je kao rezultat grupnog rada prezentirano nekoliko pristupa i rješenja prostorno-prometnih problema u gradu Zagrebu.

Studenti s pet fakulteta podijeljeni su u četiri interdisicplinarne grupe s dvije odabrane teme rada:

  1. Uređenje užeg središta Zagreba
  2. Zagreb za mene, vizije za dvije lokacije: Znanstveno-učilišni kampus Borongaj i uređenje šireg područja okretišta Savski most u intermodalno čvorište.

Neke od ideja i vizija mladih studenata kako poboljšati Zagreb:

  • Proširenje pješačke zone u centru Zagreba
  • Očuvanje povijesne jezgre Zagreba
  • Povezivanje sjevera i juga podzemnom dionicom tramvajskom linijom• Poboljšanje i proširenje noćnih linija tramvajskog prijevoza u turističkim mjesecima
  • Povećanje kvalitete života građana i sigurnosti
  • Bolja prometna povezanost i intermodalnost gradskog prometa
  • Rješenja za Savski trg i prigradski promet

 

Prezentacije:

*Edukacija je provedena u sklopu projekta “Planiraj i kombiniraj! EU politike za bolje planiranje mobilnosti u gradu” koji financira Grad Zagreb.

Pin It on Pinterest

Share This