Održan prvi ciklus interdisciplinarnih radionica za studente na temu razvoja urbane mobilnosti

31.10.2019 | ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta “Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama” 25. i 26. listopada 2019. u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti i udrugom “Sindikat biciklista” ODRAZ je organizirao prvi ciklus besplatnih dvodnevnih radionica za studente pet zagrebačkih fakulteta na temu razvoja urbane mobilnosti. Na radionici je sudjelovalo 26 studenata i šest profesora s pet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Fakulteta prometnih znanosti, Geografskog odjela PMF-a, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta te Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

Cilj radionica je pružiti studentima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i sudjelovanja u interdisciplinarnoj radionici pod vodstvom mentora, u svrhu stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, vodeći ih kroz proces analize, planiranja, odlučivanja te legislativnih i planskih odrednica.

Naglasak je na temama planiranja prostora i prometa u Zagrebu. Najveća korist za studente je mogućnost praktičnog rada u manjim grupama na predloženim temama / problemima.

Radionicu su moderirali Marko Stančec iz ODRAZ-a i Ante Klečina iz Varaždinske županije.

Uvodni dio prvog dana radionice bio je posvećen prezentacijama o tematici urbane mobilnosti i prostornog planiranja s naglaskom na interdisciplinarni razvoj.

Prezentacije:

Zatim je u manjim grupama, pod vodstvom mentora, započet proces analize problematike i ciljeva za ukupno pet lokacija u Zagrebu:

  1. Pješačka zona Grada Zagreba – nove zone i proširenje postojeće
  2. Črnomerec kao “vrata” Zagreba – intermodalno čvorište, terminal i razvoj područja kao središta Gradske četvrti
  3. Poslovna zona Radničke ceste kao kompleks
  4. Preobrazba javnog prostora na primjeru Trešnjevačke tržnice i okolnog područja
  5. Koridor / magistrala Samoborček – od stare željezničke pruge kojom je svojevremeno vozio Samoborček do realizacije rekreativne zone i zone za nemotorizirani promet

Mentori su bili Rene Lisac s Arhitektonskog fakuteta, Jana Vukić s Odjela za sociologiju Filozofskog fakulteta, Luka Valožić s Geografskog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Marko Slavulj s Fakulteta prometnih znanosti te Maja Ahac s Građevinskog fakulteta.

Između analize i planskog dijela, napravit će se pauza od mjesec dana tijekom koje će studenti imati vremena za dodatnu terensku analizu.

Na posljednju radionicu bit će pozvani predstavnici Grada Zagreba, predstavnici medija i ostali dionici uključeni u temu prostornog i prometnog planiranja te će im interdisciplinarni timovi studenata tom prilikom predstaviti svoje radove / vizije.

Projekt financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje provodimo u suradnji s udrugom  Sindikat biciklista Fakultet prometnih znanosti i švicarskim partnerom  Pro Velo Schweiz.

Pin It on Pinterest

Share This