Održan okrugli stol “Sudjelovanje javnosti u postupku ishođenja okolišne dozvole”

09.01.2014 | ODRAZ-ove vijesti

Okrugli stol u organizaciji ODRAZ-a i HR PSOR-a održan je 20. prosinca 2013. u Zagrebu u prostoru Tribine grada Zagreba. Cilj skupa, koji je okupio tridesetak sudionika, bio je predstaviti kratki vodič za javnost o okolišnoj dozvoli te osvijetliti pitanje sudjelovanja javnosti i raspraviti moguća poboljšanja.

U uvodnom je dijelu Lidija Pavić Rogošić predstavila sadržaj Vodiča, njegove osnovne ciljeve, ciljanu publiku i namjenu. Vodič nije objavljen u tiskanom izdanju, a njegova elektronska verzija objavljena je na internetskim stranicama ODRAZ-a i HR PSOR-a.

Raspravu za okruglim stolom moderirala je Mirjana Matešić, HR PSOR, a sudionici su bili : Bruno Antolović, HEP; Dubravka Bačun, stručnjakinja za IPPC; Višnja Jelić Muck, ODRAZ; Vesna Vugec, grad Zagreb i Domagoj Stjepan Krnjak, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP).

Potaknuta je razmjena mišljenja o kvaliteti i učincima javne rasprave u postupku izdavanja okolišne dozvole te time dat doprinos unaprjeđenju postupka sudjelovanja javnosti.

Cilj je razmjenom mišljenja ostvariti pomak od formalnog izvršavanja propisane obveze prema pravom dijalogu. U raspravi su sudjelovali predstavnici poslovnog i civilnog sektora te tijela javne uprave koji su odgovorili na pitanja: zašto je okolišna dozvola iznimno važan i koristan dokument; kakav je proces sudjelovanja javnosti u postupku ishođenja okolišne dozvole iz perspektive poslovnog sektora;  jesu li organizacije civilnog društva zadovoljne propisanim postupkom.

Istaknuta je činjenica da propisi ne tumače točno značenje pojma “sudjelovanje u donošenju odluka”, što ima za posljedicu da ovaj proces različiti predstavnici dionika različito tumače, čime nastaje razmimoilaženje u tumačenju provedbe postupka.

Kratki vodič o okolišnoj dozvoli možete preuzeti ovdje.

Izvor: hrpsor.hr

Pin It on Pinterest

Share This