Održan drugi trening-blok u sklopu “Modularnog trening-programa o održivom razvoju i organiziranju zajednice”

20.11.2019 | ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta “Održivi razvoj društva kreće od mladih”, od 15. do 16. studenog 2019. u prostoru Prve ekonomske škole u Zagrebu održan je drugi trening-blok Modularnog trening-programa, za čiju provedbu je zadužen ODRAZ.  U edukaciju je uključeno 25 predstavnika Prve ekonomske škole i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te predstavnici ostalih zainteresiranih srednjih škola i organizacija civilnog društva s područja grada Zagreba.

U sklopu edukacije, koja će se odvijati kroz pet modularnih trening-blokova u razdoblju od rujna 2019. do travnja 2020., ODRAZ će nastavnike educirati o konceptu održivog razvoja i njegovoj važnosti za društvo, predstaviti im mogućnosti kako se škole mogu uključiti u održivi razvoj zajednice te na koji način nastavnici mogu prenijeti naučeno učenicima.

Drugi trening-blok je održan od 15. do 16. studenoga 2019. u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu. Tijekom prvog dana, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je održala prezentacije na teme Društvo – okvir u kojem živimo; Sektori u društvu i njihova uloga, suradnja i međusektorsko partnerstvo te Organiziranje i mobiliziranje zajednice. Podijeljeni u četiri grupe, sudionici su objasnili kako bi proveli model socijalne akcije i model razvoja zajednice u određenim situacijama. Drugi dio dana je bio posvećen profesionalnom razvoju. Saša Borovnjak iz udruge Life Potential je upoznao sudionike s osnovama coachinga za profesore i osobe koje rade s mladima.

Tijekom drugog dana, održana je edukacija o dobrom upravljanju i socijalnom kapitalu (kako se uspostavlja i koji su indikatori) te načelima dobrog upravljanja na lokalnoj razini. Sudionici su također sudjelovali u interaktivnom grupnom radu pod nazivom Kako bi trebalo postupati s umjetnom inteligencijom u budućnosti? kako bi razgovarali o umjetnoj inteligenciji, njezinoj budućoj upotrebi i našim granicama u odnosu na njen razvoj. ODRAZ je suradnik u istraživačkom projektu The Human Brain Project i jedan od 132 pridružena partnera iz 20 zemalja te je zadužen za provedbu ovog procesa u Hrvatskoj.

O prvom trening-bloku

Prvi trening-blok je održan od 26. do 28. rujna 2018. u Eko centru Zlatna Greda. Sudionici su se tijekom treninga upoznali s konceptom održivom razvoja i osnovama društveno korisnog učenja. Mogućnostima suradnje škola i zajednice te važnosti tolerancije, suradnje, kohezije, kao i pametnog upravljanja resursima, posebice otpadom. Tijekom studijskog putovanja, sudionici su posjetili Srednju školu Dalj i Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković.

– – – – – – – – – – – –

Projektom “Održivi razvoj društva kreće od mladih” nastoji se povećati uloga organizacija civilnoga društva u razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja te osnažiti partnerstva organizacija civilnoga društva, škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje kao podrška osnaživanju doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Pin It on Pinterest

Share This