Održan drugi blok edukacije Škole za lokalni održivi razvoj 2021.

12.05.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“ održan je drugi blok edukacije Škole za održivi razvoj 2021. u Eko Centru Zlatna Greda 6. i 7. svibnja 2021. godine. 25 sudionika predstavnika partnera na projektu upoznalo se s socijalnim poduzetništvom, socijalnim inovacijama i načinima organiziranja zajednice.

U sklopu prvog dana edukacije, direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić je održala kratak uvod u program edukacije te se osvrnula na naučeno tijekom prvog trening bloka. Danijel Baturina s Pravnog fakulteta u Zagrebu je održao prezentacije Socijalne inovacije i Socijalno poduzetništvo.

  

U popodnevnom dijelu programa, Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek sudionicima je predstavio projekt obnove pustare Zlatna Greda, s kojom su započeli 2003. godine. U njenu obnovu uloženo je pola milijuna eura kroz brojne projekte Europske unije, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zjaednice. Pustara danas pripada NATURA 2000 području uz Dunav i Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav te je 2011. godine proglašena zaštićenom kulturnom baštinom. Idejni začetnik i upravitelj Kuće u prirodi Zlatna Greda je Udruga Zeleni Osijek.

Tijekom drugog dana edukacije, sudionici su podijeljeni u pet grupa grupirali specifične ciljeve (podciljeve; targete) Globalnih ciljeva održivog razvoja pod one Ciljeve za koje su smatrali da im pripadaju. Nakon što je svaka grupa završila sa radom, svi sudionici su popis podciljeva lijepili pod velike ikone Ciljeva kako bi dobili uvid u međusobnu povezanost Ciljeva.

Nakon toga je slijedila interaktivna ODRAZ-ova radionica “Mobiliziranje i organiziranje zajednice”. Pojedinačno i u grupi sudionici su promišljali o idealnoj zajednici, a zatim je Lidija Pavić-Rogošić govorila o načelima i načinima organiziranja i mobiliziranja zajednice te konceptu socijalnog kapitala, modelu prema kojem se može procijeniti kolika je spremnost lokalne zajednice za kolektivnu akciju.

Sljedeći blok edukacije planira se održati tijekom srpnja u Dubrovniku.

Galeriju fotografija s drugog trening-bloka pogledajte OVDJE

Više o projektu SUSTINEO pročitajte OVDJE.

Vijest s prvog trening-bloka je dostupna OVDJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This