Održan četvrti trening-blok ˝Škole za dobro upravljanje i participativni razvoj˝

03.05.2019 | ODRAZ-ove vijesti

29. i 30. travnja 2019. u prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Kutini je održan četvrti trening-blok programa ˝Škola za dobro upravljanje i participativni razvoj˝, namijenjen predstavnicima udruga i javnog sektora s područja Kutine. Tijekom dva dana, polaznici su kroz teorijski i praktični rad naučili kako mobilizirati i organizirati zajednicu, zašto su važni Globalni ciljevi održivog razvoja i koji su načini promidžbe i vidljivosti za neprofitne organizacije.

Ovaj trening posljednji je od četiri bloka modularnog trening-programa za ključne lokalne dionike o načelima dobrog upravljanja, metodama participativnog planiranja i provedbi planova lokalnog razvoja te analizi javnih politika.

Prvi dio prvog dana bio je posvećen projektnim prijedlozima koje su sudionici izradili tijekom trećeg trening-bloka ˝Od ideje do projekta˝.

Sudionici su kroz rad u grupama analizirali i komentirali projektne prijedloge ostalih grupa s ciljem stavljanja u ulogu evaluatora te otkrivanja potencijalnih pogrešaka ili nedostataka u kreiranom projektnom prijedlogu. Nakon toga, Marina Vojković iz ODRAZ-a detaljno je objasnila na koji način pisati proračunske stavke.

U drugom dijelu dana, Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a održala je prezentaciju Mobiliziranje i organiziranje zajednice. Sudionici su naučili koji su elementi organiziranja, tko je organizator zajednice i koji su njegovi zadaci te koja su praktični modeli organiziranja zajednice (model lokalnog razvoja, socijalnog planiranja i socijalne akcije). Sudionici su zatim u tri grupe raspravljali o tome kako bi organizirali razvoj zajednice i socijalnu akciju na tri dana primjera. Nakon grupnog rada, svoje rezultate prezentirali su drugim grupama.

Tijekom drugog dana, sudionici su usvojili dvije važne teme: Globalni ciljevi održivog razvoja i Promidžba i vidljivost. Prezentacija o Globalnim ciljevima održivog razvoja, koju je održala Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a, imala je cilj predstaviti važnost implementacije javnih politika koje se temelje na održivom razvoju te podići razinu znanja o aktivnostima Europske unije i Ujedinjenih naroda na tom području.

Navedene ODRAZ-ove publikacije sudionici su koristili tijekom grupnog rada u kojem je zadatak bio naći kojim od 17 ciljeva doprinose projektni prijedlozi koje su sudionici izradili. Rezultati grupnog rada pokazali su da njihovi projektni prijedlozi najviše doprinose ciljevima br. 4, 11 i 17.

Grupni rad je ujedno bio i prilika sudionicima da nauče opisati važnost održivog razvoja kao jednog od horizontalnih tema koje je potrebno opisati tijekom pisanja projektnih prijedloga za natječaje financirane iz EU fondova.

Na kraju dana, Ksenija Vorberger iz ODRAZ-a predstavila je Europski tjedan održivog razvoja te objasnila kako i zašto se prijaviti na ovu europsku inicijativu. Više o ETOR-u na: https://www.esdw.eu/.

Pin It on Pinterest

Share This