Održan 1. PIIP Forum u okviru projekta ZgAktiv

20.09.2019 | ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 11. i 12. srpnja 2019. održan 1. PIIP Forum, dvodnevna radionica razmjene ideja i pripreme projekata za provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba. 37 sudionika s područja Grada Zagreba (predstavnici udruga, škola, fakulteta, ustanova, HZZ-a, Grada Zagreba i ZICER-a) na radionici je upoznato s natječajima u najavi, a razgovaralo se i o mogućim partnerskim projektima.

Radionicu smo proveli u suradnji s kolegama iz Instituta za razvoj tržišta rada u okviru projekta #ZgAktiv, a vodili su je Antonio Matković iz Instituta i Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Radi se o tzv. “PIIP forumu” koji predstavlja inovativni model za podršku razvoju kvalitetnih razvojnih projekata. Ovaj Forum stavlja naglasak na razvoj projekata iz podrucja razvoja ljudskih potencijala i lokalnog trzišta rada. PIIP je skraćenica od projekti-intervencija-implementacija-partnerstvo odnosno pristup koji omogućava lokalnim dionicima stručnu podršku za razvoj projekata financiranih iz EU fondova.

Projekt ZgAktiv bavi se razvojem Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba, provedbom Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba (SRLJP), njenom evaluacijom te izradom prijedloga nove Strategije. Ovu smo dvodnevnu radionicu za osmišljavanje projekata organizirali kako bi se bolje provodio SRLJP.

Prvi dan radionice započeo je kratkom prezentacijom SRLJP-a i razgovorom s relevantnim dionicima (Grad Zagreb, HZZ-Regionalni ured Zagreb, ZICER). U nastavku su  predstavljeni relevantni natječaji za projekte, otvoreni i u najavi. Prvi je dan završio predstavljanjem ideja od strane sudionika, te su se formirali projektni timovi prema interesu u razvoju projektne ideje.

Drugi dan radionice započeo je predstavljanjem projektnih ideja. Nakon predstavljanja svih projektnih ideja sudionici su izabrali četiri ideje koje su im se najviše svidjele. Sudionici su prema vlastitom izboru izabrali u kojoj će grupi nastaviti raditi odnosno u kojem projektu žele sudjelovati kao predstavnici potencijalnog partnera.

U daljnjoj analizi izabranih projektnih ideja sudionici su u četiri grupe raspravili o korisnicima projekta – ciljnoj skupini i krajnjim korisnicima, partnerima i suradnicima te su razradili ciljeve, rezultate i aktivnosti projekata.

Projektne ideje koje su razrađivane su:

  1. Reobrt- povezivanje postojećih tradicijskih obrta i IT sektora s ciljem očuvanja radnih mjesta i otvaranje novih, naročito u području tradicijskih obrta
  2. Priprema srednjoškolaca/studenata za svijet rada, razvoj soft vještina; životne vještine
  3. Freelanceri iz kreativnih industrija – freelance akademija; računovodstvo, pravna pitanja, soft vještine, freelance.hr platforma (tržište)
  4. Doseg i aktivacija NEET – Razvoj i implementacija lokalnih outreach strategija za mlade u NEET skupini

Do slijedećeg PIIP foruma, dvodnevne radionice planirane za jesen 2019. godine, projektne grupe nastavit će s analizom projektnih ideja te će dobiti zadatak daljnje razrade projektnog prijedloga.

* Više o projektu “ZgAktiv – znanjem i partnerstvom do posla” pogledajte OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This