ODRAZ sudjelovao na radionici Svjetske banke

29.09.2022 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

 

Na poziv Svjetske banke sudjelovali smo na radionici u Skopju 27. rujna 2022. na kojoj je predstavljen projekt povezivanja lokalnih cesta Sjeverne Makedonije uz koncepte poput SUMP-ova, integriranog prijevoza i ulica pogodnih za život. Na radionici su prisustvovali predstavnici većine sjevernomakedonskih općina i gradova.

Nakon pozdravnih govora premijera, ministra prometa i ministra unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije predstavljen je projekt povezivanja lokalnih cesta Sjeverne Makedonije te važnost ovoga i sličnih projekata za lokalni razvoj. Projekt podupire ulaganja u prometnu infrastrukturu na lokalnoj razini, poboljšanje sigurnosti, poboljšanje upravljanja lokalnim cestama, razvoj vođen zajednicom i slično.

Uslijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse iz Sjeverne Makedonije među kojima su bile općine Štip, Dvorište i Veles te plan urbane mobilnosti Skopja. Ponovno promišljanje prometa u kreiranju ulica pogodnijih za život bila je tema koju su predstavili Goran Lampelj i Magdalena Makar iz ODRAZ-a. O samom konceptu ulica pogodnih za život ispričao je Dick van Veen, nizozemski stručnjak za urbanistički dizajn i prometni inženjer.

Sudionici su naposljetku imali priliku okušati se u dizajniranju ulice radom u grupi. Tim putem primijenili su naučeno na radionici, a uz raspravu su dobili i osvrt stručnjaka čime su zaokružili nove spoznaje stečene na radionici.

Pin It on Pinterest

Share This