ODRAZ održao gostujuće predavanje na obljetnicu rođenja Nikole Tesle u Karlovcu

12.07.2022 | Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U sklopu provedbe projekta „Nikola Tesla Poduzetnički centar“ 8. srpnja 2022. održan je promotivni događaj “Tesla – otac održivosti”. Događajem se obilježila 166. obljetnica rođenja Nikole Tesle, a ujedno je to bila prilika da ODRAZ predstavi svoju udrugu i projekt STEM za održivu budućnost. Predavanje je uključivalo i edukaciju o tome što je to održivi razvoj.

Uz županicu, događanju su nazočili brojni gosti uključujući i karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića, ravnateljicu karlovačke Gimnazije Snježanu Štranjgar, predsjednika Županijske komore Karlovac Zlatka Kuzmana.

 

Uz županicu, događanju su nazočili brojni gosti uključujući i karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića, ravnateljicu karlovačke Gimnazije Snježanu Štranjgar, predsjednika Županijske komore Karlovac Zlatka Kuzmana.

Nakon uvodnog pozdrava, Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a je sudionicima predstavila rad ODRAZ-a: projekte, aktivnosti, publikacije, aktivnosti na web i društvenim mrežama, s naglaskom na uključivanje mladih u lokalnu zajednicu. Zatim je objasnila pojam STEM, koje aktivnosti su provedene u sklopu projekta STEM za održivu budućnost (STEM akademija, studijsko putovanje u Dublin, radionice za mlade o klimatskim promjenama i svijetu poslije pandemije, radionice partnerskih organizacija). Također je sudionike upoznala s važnošću postizanja održive budućnosti, koju ulogu STEM ima u tom procesu te povezala elemente održivosti u radovima Nikole Tesle. Jedan od aktivnosti projekta STEM za održivu budućnost je izrada Teslinog transformatora kroz specijalističko-znanstvene radionice koji će biti postavljen na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Nakon ODRAZ-ovog predavanja, Doris Mulac Božičević i Andrej Penić predstavili su  inovaciju ˝Smart Garden Systems – pametne dekorativne˝ posude čime se predstavljaju mladi inovatori iz karlovačke Županije. Snježana Fištrović i Zrinka Tomašković iz Gimnazije Karlovac predstavile su školski projekt ˝Održivi razvoj kroz odgovornu potrošnju papira˝. Događaj je završen s predstavljanjem električnih romobila.

Gostujuće predavanje s ciljem promocije znanosti održano je u sklopu projekta ˝STEM za održivu budućnost˝, zajedničkom projektu ODRAZ-a, Udruge Radiona, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Šibeniku. Svrha projekta je izgradnja kapaciteta predstavnika organizacija civilnog društva, studenata i drugih zainteresiranih mladih korištenjem suvremenih edukativnih metoda u područjima STEM-a, STEAM-a, održivog razvoja, kritičkog i kreativnog razmišljanja i dr.

Više o projektu pročitajte OVDJE.

#STEMzabudućnost

 

Pin It on Pinterest

Share This